– Jag förutsätter att rekryteringen är i linje med lagar och förordningar, att frågan ens har hamnat i fullmäktige när detta är en förvaltningsfråga är anmärkningsvärt, säger hon.
Benny Blom hänvisade i sitt resonemang att frågan är legitimt då fullmäktige så satt riktlinjerna för vilken typ av utbildning som en räddningschef måste ha vid en anställning.
– Fullmäktige beslutade för drygt ett år att den som anställs som räddningschef minst ska ha behörighet i räddningsledning B samt tillsyn och olycksförebyggande. Den nytillträdde räddningschefen har inte den här behörigheten, säger han.
Enligt Birgitta Larsson finns det en tydlig plan för hur räddningstjänsten ska gå tillväga för att lösa utbildningsbristen tills den nytillträdde räddningschefen tillgodoräknat sig den kompetensen som behövs.
– Jag förutsätter att det gjorts en risk- och konsekvensbeskrivning i samband med rekryteringen, säger hon.
Under eftermiddagen lämnade 19 av 26 brandmän in en skrivelse där de misstroendeförklarade förvaltningschefen Henrik Lyngmark. Där kritik bland annat riktades mot rekryteringen av den nye räddningschefen.
– Är det fortfarande ett korrekt beslut när vi nu fått till oss att fyra brandmän sagt upp sig. Är det inte ett beslut som går att ändra på?, frågade Benny Blom, utan att få ett svar på frågan.