På torsdagen nåddes Gällivare kommun av ett brev från gruvjätten.
Kommunalrådet är förvånad över LKAB:s agerande.
– Man ser direkt att brevet inte är skrivet till oss i syfte att försöka komma framåt, det är skrivet till en publik. Det är en argumentation skrivet för andra. Det är ett ovanligt sätt att förhandla och ett ganska speciellt agerande kan man säga. Jag är förvånad över att ett sådant här stort statligt bolag väljer det sättet, säger Lars Alriksson.
– Vi kan konstatera att kommunen har fått ett diktat från LKAB:s sida som inte lämnar något utrymme för fortsatt förhandling. Det är LKAB som väljer att avbryta den här diskussionen som förts under många år.
2012 skrev ett samarbetsavtal under mellan parterna. Lars Alriksson anser att LKAB bryter mot det avtalet genom att agera som de gör.
– Vi har ett samarbetsavtal där vi kommit överens om principer för hur kommande avtal och ersättningar ska uppkomma. Och i det här frångår LKAB de principerna radikalt. De står inte längre vid de principerna.
Han säger att Gällivare kommun är måna om att komma fram till ett avtal.
– Vi har arbetat fullt ut för att få till det här avtalet. Vi är liksom villiga att förhandla och förväntar oss att det är det man ska göra.
– Jag är förvånad. Det måste jag säga.
Alriksson framhåller att det i samarbetsavtalet står som princip att LKAB ska bygga upp allt och överlämna till Gällivare kommun. Men att det i förhandlingarna har diskuterats att Gällivare kommun själva ska bygga upp vissa projekt själva mot en summa pengar från gruvbolaget.
Men allt har varit under förhandlingar – fram till torsdagen.
LKAB hotar med att avveckla gruvverksamheten. Vad säger du om det?
– Ja, det är riktigt. Diktatet går ut på att vi ska återkomma och tala om att vi godtar det här. Det som vi anser är en underfinansiering och som bryter mot de principer i det gemensamma avtalet vi har med dem. Vi vill fortsätta en förhandling, och göra en utveckling för LKAB och samhället i övrigt. De vill att kommunen tar på sig kostnaderna för samhällsomvandlingen. Men de kan inte förvänta sig att vi ska bekosta den skada de gör. Det är inte möjligt och självklart finns inte de pengarna.
LKAB och Gällivare står en miljard kronor ifrån varandra.
Hur ska ni lyckas komma framåt efter det här?
– Vi är villiga att sluta avtal i enlighet med det gemensamma samarbetsavtal vi har kommit överens om. Där finns bland annat de tre fastigheterna. Den här processen har pågått i flera år men den har förändrats dramatiskt nu.
Kommunalrådet upprepar att avtal måste hållas, och syftar på samarbetsavtalet.
– Det är jätteallvarligt att LKAB väljer att frångå de principer vi varit överens om. En sak måste stå klart, avtal ska hållas. Nu väljer de att frångå, och det får allvarliga konsekvenser för vår kommun och för framtida områden.
En annan kritik de har mot er är att det tar för lång tid med detaljplaner. Att ni har fokus på tillväxt och utveckling, och inte på ersättningsbostäder?
– Vi har fokus på att se till att det blir detaljplaner för att täcka upp behov i samhällsomvandlingen och även för bostadsbristen som finns i kommunen. Vi har haft fyra etapper i samhällsomvandlingen med olika slutdatum. Det som har hänt är att LKAB gick ut i januari och sade att det behövs 1 000 bostäder till 2019. Det kom betydligt snabbare inpå, även om de kom med indikationer lite tidigare att de skulle behöva förändra etappområdet. Sedan säger de att det är kommunens fel. De måste komma i god tid och förstå vilka processer det är.
– Gruvan ska inte subventioneras av skattebetalarna. Vi behöver goda planeringsförutsättningar från LKAB.
Hur ska ni göra nu, skickar ni ett svar tillbaka?
– Vi kommer att skicka ett svar. Och ha en presskonferens om det här, säger Lars Alriksson.