Styrelsen skriver i sin ansökan: "Dundret Sweden AB kan inte rätteligen betala sina skulder allt eftersom de förfaller till betalning. Bolaget betalningsförmåga är inte endast tillfällig och bolaget är sålunda på obestånd". Så sent som i tisdags sade styrelseordförande Patrick Burman att Dundret inte stängt dörren för förhandlingar med kommunen angående skidgymnasiets användning av backarna.
Men nu är konkursen ett faktum. Beslutet om konkurs fattades vid tingrätten klockan halv två på onsdagseftermiddagen. Hans Andersson är konkursförvaltare på Kaiding advokatbyrå.
– Bolaget har ansökt om konkurs för ett tag sedan och nu är det beslutat. Det är ju ingen hemlighet, och tidigare mediauppgifter har sagt det, att de har haft rätt stora förluster den senaste tiden. Jag vet att de har jobbat på med olika lösningar för att undvika en konkurs, men nu är den ett faktum, säger han.
När NSD når honom är han på väg upp till Gällivare.
– Jag har ännu inte hunnit komma i kontakt med interrim vd:n. Sedan ska jag träffa personalen och prata med dem om vad som händer nu. Därefter är frågan hur verksamheten ska bedrivas efter konkursen, det vill säga om vi kan hålla skidverksamheten öppen i större eller mindre utsträckning. Det hoppas jag veta under morgondagen, säger han.
För några år sedan togs Dundret över av en grupp företag som gjorde stora investeringar, exempelvis sexstolsliften Dundret Express, renovering av hotellet och utbyggnad av husvagnsparkeringen. Men verksamheten har gått back de senaste åren och Dundret har brottats med stora ekonomiska problem. Rörelseförlusten för räkenskapsåret landar på över tio miljoner kronor.
Hans Andersson kommer snarast att se över vilka som är intresserade av att köpa tillgångarna och förhoppningsvis bedriva verksamheten vidare.
– Huvudspåret är att sälja verksamheten för fortsatt drift, det är i den riktningen man ska jobba, säger han.
Kommunalrådet Lars Alriksson (M) är bedrövad efter beskedet om Dundrets konkurs.
– Det är ett sorgligt besked men inte så överraskande. Vår förhoppning är att det kommer en ny aktör. Det är bra om det finns en fungerade verksamhet i kommunen för medborgare och turister, säger Lars Alriksson.
Han säger att kommunledningen noga kommer följa utvecklingen.
– Vi måste sätta oss ned och fundera över utvecklingen och vad det här innebär, säger han.