När S, V och MP tog makten i Gällivare efter valet 2018 gjorde koalitionen det med ett program med 82 punkter.
Men vi ska inte bocka av alla punkterna här. Det här blir en intervju med kommunalråden Birgitta Larsson (S), Jeanette Wäppling (V) och Henrik Ölvebo om de stora frågorna.
De säger själva att samarbetet har fungerat bra under mandatperioden.
– Det har funkat jättebra fast vi har haft en del utmaningar. Det handlar också om att vi har en öppenhet och ärlighet mot varandra. Och att vi lyfter saker om det är nånting och att vi har ett program. Vi känner oss alla delaktiga i allt vi har gjort, säger Jeanette Wäppling.
BOSTADSBRISTEN
Kommunen vill bygga 1200 bostäder under fem år för att komma till rätta med bostadsbristen.
– Man ska ha med sig att avvecklingen i Malmberget går snabbare än beräknat. Även om vi bygger ut överskott får vi inte betalt för det. Vi lyckas bara hålla status quo och då är det svårt att få momentum i inflyttningen, säger Henrik Ölvebo.
Det är lätt att se att det borde ha börjat byggas mycket tidigare än vad det gjorde. Men det finns andra problem.
– Visst kan man i efterhand tänka att Topbostäder borde ha byggt mer. Men en grej är att marknaden inte tror på Gällivare. Det är för få som vill äga fastigheter här i Gällivare. Det har varit en utmaning. Det tycker jag ändå har lättat. Men vi behöver även få in några större, säger Ölvebo.
Birgitta Larsson fyller på:
– Vi ser att intresset har väckts för bostadsbygget. Det kan vi tacka Hybrit för och den utveckling som kommer att ske.
SOCIALTJÄNSTEN
Det har stormat kring socialtjänsten i kommunen det senaste året. De 53 miljonerna som nämnden har gått back hittills i år är kopplat till omhändertagande av barn. Norr Medias granskning visade på flera fall där föräldrar inte fick komma till tals och där omhändertagande var en åtgärd som användes i först hand, inte i sista hand som är rekommendationen.
Kommunalråden ger samma svar i frågan som de har gett tidigare.
– Jag vet inte riktigt hur jag ska svara på din fråga. Men det är ju domstolen som beslutar slutgiltigt. Det är domstolen som tar besluten. Det här ska göras. Våra tjänstepersoner gör utredningen och domstolen fattar beslutet, säger Birgitta Larsson.
Det har funnits en kritik från advokater och familjer att utredningarna bara låter socialtjänsten och familjehemmen uttala sig?
– Det är jättesvårt. Dels är det problematiskt att koppla ihop med det ekonomiska resultatet med de omhändertagna barnen. Det är två saker som ska separeras. Det är svårt för oss som inte är insatta i de enskilda fallen att säga nånting. Jag tänker utifrån granskningen, kan jag inte säga att det finns ett tydligt mönster att vi direkt går in och tar barnen. Det lät lite så och att vi måste göra nånting utifrån det, säger Ölvebo.
KOMPETENSFÖRSÖRJNINGEN
När Hybrit kommer och Gällivare ska växa kommer det att behövs fler människor i vården och i andra branscher som inte jobbar direkt med gruvbolagen.
– Det är igen bostäder som är en utmaning. Vi har haft lärare som har kommit och jobbat en termin, men inte fått en bostad och därför valt att flytta. Vill man flytta hit så vill man gärna ta med sig familjen. Så vi kommer tillbaka till det här med bostäder. Där kan vi inte göra så mycket, säger Wäppling.
Kommunen har skjutit till resurser för att hjälpa till under de här fyra åren.
– Kompetensförsörjningen är en oerhört viktig fråga och här behöver man också göra mer saker. Vi har börjat och vi har försökt att sätta lite pengar på olika sätt. Genom arbetstidsförkortning och pengar till fortbildning, säger Larsson.
Henrik Ölvebo har kanske lösningen, men det är inte kommunen som kontrollerar den situationen fullt ut.
– Det är komplicerat, men egentligen är det enkelt om man får generalisera. Vi kan trolla med knäna hur mycket vi vill. Men om vi inte får hit bostäderna eller numerären kommer vi inte att kunna lappa de hålen som finns på arbetsmarknaden. Vi måste bli fler människor.
Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar, mentorssystemet i skolan, jobbet med att få hit Hybrit och pandemihanteringen är några av sakerna kommunalråden lyfter fram när de får prata om vad de är mest nöjda med under mandatperioden.
– Jag är särskilt stolt över minskade barngrupper för de minsta barnen och allt bygger på att vi ska öka attraktiviteten i vår kommun. Vi har infört förkortad arbetstid för sjuksköterskorna och nu även för socionomer. Det är för att vi behöver arbetskraft och det här är ett sätt för att göra just de här yrkena mer attraktiva, säger Wäppling.
De är alla tre nöjda med samarbetet, men även om valresultatet skulle bli ungefär samma som för fyra år sedan är det inte säkert att koalitionen kommer att styra.
– Vi går till val som enskilda partier allihop och sen inväntar vi valresultatet, säger Birgitta Larsson.