Schemasystemet Timecare har under sommaren införts på boendena Demens och Hedgården efter sommarsemestern. Nu står Enen och Älvgården på tur, trots att systemet redan nu stött på protester från personalen. På fredag ska Kommunal förhandla med Gällivare kommun.
– Det används redan idag, men tidigare har man inte använt alla delar. Det vill man göra nu. I systemet ska personalen lägga in alla ledigheter och semestrar i schemat som sträcker sig över sex veckor, förklarar Agneta Nordqvist, vice ordförande på Kommunal i Gällivare.
Den stora nackdelen grundas i att personal måste jobba tillbaka timmar som de egentligen sökt ledigt för då systemet inte godkänner semester för alla timmar på helgerna.
– Det går inte att ta semester på en helg, utan det blir som en ledig dag som du måste jobba igen senare, säger Agneta Nordqvist och tillägger:
– Personalen känner sig fullständigt livegna. Det kan inte vara meningen att man ska jobba tillbaka tid som man blivit beviljad semester för, förklarar hon.
Socialchefen Marika Rissanen-Korpi anser att förändringen som ska utgå från brukarens behov hittills fungerar bra, och dessutom haft positiva effekter.
– Hedgården har kunnat halvera sina sjuktal och på Älvgården har sjuktalen gått ner en tredjedel, säger hon.
Tror du sjuktalen fortsätter sjunka om det finns oro hos personal?
– Jag har full förståelse, det här är något helt nytt och man har alltid frågor kring nyheter. Vi ska fortsätta informera och bjuda in till delaktighet.
Rissanen-Korpi menar att systemet stämmer överens med anställningsavtal.
– Medarbetaren blir inte skyldig någon tid. Vår målsättning med hälsosamma scheman är att ett pass inte överstiger åtta timmar. Alla får sina lagstadgade semesterdagar och alla gör sin veckoarbetstid enligt anställningsavtal.
Utöver schemasystemet så ska även nattpassen integreras på det nya boendet Forsgläntan. Det innebär att de som går dagtid nu även kommer att behöva arbeta natt. Något som Agneta Nordqvist anser misslyckades redan på 90-talet, och plockades bort efter två år.
– Alla människor kan inte jobba natt. En del kan det inte utifrån att man är ensamstående och inte har möjlighet till barnomsorg på natten, säger Agneta Nordqvist.
Men enligt Marika Rissanen-Korpi är nattpassen en del i det hälsofrämjande arbetet.
– Man kan inte jämföra med 90-talet. Man måste titta på dagens förutsättningar, integrerad natt fungerar väldigt väl på flera håll i landet, närmast i Luleå. Sedan visar forskning att det inte är hälsosamt att bara jobba natt.
Men i Luleå kanske det finns nattis, det gör det ju inte här?
– Men man har inte lyft den problematiken en, men det får man lösa om den finns. Jag vet att man tittar på att starta Nattis i Gällivare.