Kommunal fyller 100

För ganska precis 100 år sedan föddes Kommunalarbetarförbundet. I helgen jubilerades det på olika håll i landet, bland annat i Gällivare.Kommunal är också ett förbund som domineras av kvinnor.

Rabieb Praphasri.

Rabieb Praphasri.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-05-24 06:00
Kommunal är LO:s största förbund med 550 000 medlemmar, varav 80 procent är kvinnor.
Det finns vissa likheter med Gällivare, där är också Kommunal det största förbundet och organiserar 1 700 medlemmar med övervägande kvinnlig dominans.
- Det är nog en ganska liktydig bild av vårt förbund över hela landet, säger Lena Israelsson, ordförande i Kommunal sektion 19 i Gällivare.
- Den kvinnliga dominansen är stor på grund av de yrkeskategorier som vi organiserar i vårt förbund.
Det finns fler likheter mellan riksförbundet och Gällivare. Det tog bara tre år efter det att Kommunal hade bildats innan en lokalavdelning startades i Gällivare.
- Den första fanan vi har är just från 1913 när den första avdelningen, som kallades 113, bildades här på orten. Om bara knappt tre år är det dags för ett lokalt jubileum för oss, säger Israelsson.
Konstant antal
Medlemsantalet hos Kommunal i Gällivare har hållit sig ganska konstant under åren. Även om nya yrkesgrupper tillkommer, på senare år bland annat av personal från privata arbetsgivare.
Rabieb Praphasri gick med i Kommunal för två år sedan. Hon arbetar inom handikappomsorgen i Gällivare och tycker det är bra att vara med i facket om något skulle inträffa.
- Jag känner en viss trygghet med facket. Framförallt att man har någonstans att vända sig om det skulle uppstå något problem, säger hon.
Veteran
Lena Israelssonär något av veteran inom Kommunal. De senaste 14 åren har hon suttit som ordförande i facket och ytterligare fyra år innan dess som ordinarie ledamot i styrelsen.
Nästa år går hennes mandat ut, men hon är beredd att kandidera för ytterligare en period, förutsatt att medlemmarna vill ha henne.
- Det finns fortfarande många frågor som är väldigt viktiga att driva för oss. Två av dem är bland annat rätten till heltider och arbetsmiljön, som jag har varit engagerad i sedan jag började jobba fackligt och fortfarande inte är lösta till belåtenhet, säger Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om