Kommunal är kritiskt mot nya försäkringsregler

GÄLLIVARE. Kommunal är kritiskt mot de nya reglerna i sjukförsäkringen. Det talar om en jakt på de sjukskrivna. Men personalchefen i Gällivare kommun tror att det finns fördelar med det nya systemet.- Nu slipper vi de fem-sju-åriga sjukskrivningarna som varit en alldeles för lång tid, säger Jan Pohjanen.

Foto:

GÄLLIVARE2008-07-04 06:00
De nya reglerna i sjukförsäkringen gäller från den 1 juli. Sjukpenningen tidsbegränsas till ett år och en rehabiliteringsstege införs som innehåller tre tidsgränser då arbetsförmågan prövas.
Villkoren ändras
Om man efter ett års sjukskrivning fortfarande inte kan jobba kan man ansöka om förlängd sjukpenning i maximalt 550 dagar. Den som är svårt sjuk eller väntar på en donation kan få fortsatt sjukpenning med 80-procentig ersättning. Villkoren för sjukersättning ändras och endast den som för all framtid bedöms vara sjuk, kan få sjukersättning.
Kommunal är kritiskt mot de nya reglerna. Det talar om en jakt på de sjukskrivna.
- De som är arbetsskadade har det tufft. Det är svårt att få reträttplatser och de flesta jobb är tunga jobb. Vi försöker driva på det här på alla sätt och vis, för många av våra sjukskrivna medlemmar är inte i pensionsåldern ännu. De sjukskrivna jagas och efter ett år får de gå till socialen. Jag ser inga fördelar i det här, säger Lena
Israelsson, ordförande för Kommunal i Gällivare.
- Efter 91 dagar kan du omplaceras till annan permanent plats och kan inte arbetsgivaren placera dig är du skyldig att söka jobb i hela Sverige utan att hänsyn tas till om du har familj. Riksdag och regering gör det lättare för arbetsgivare att inte anstränga sig att hitta omplaceringsställen, säger hon.
Två anställda har blivit uppsagda av personliga skäl i år.
I framtiden kan det bli fler, men personalchef Jan Pohjanen säger att det finns fördelar med det nya systemet.
- Nu slipper vi de långa sjukskrivningarna. Det är jobbigt för individen och för allihopa. Försäkringskassan har infört rehabiliteringsstegen och fördelarna är att de som drabbas av sjukdom kommer att få besked fortare. Vi får se vad det får för konsekvenser för arbetsgivaren. Jag tror att det blir en större trygghet, säger han.
Men Lena Israelsson varnar för det nya klassamhället.
Förtvivlade medlemmar
- Medlemmar ringer och är förtvivlade. De säger: Vad händer om jag inte kan komma tillbaka till mitt arbete? Det gör att de blir ännu sjukare när de går i tankar om att bli uppsagda och tvingas lämna hus och hem. Vad ska de leva av? Den som har försöjrningsstöd får inte äga något. Sverige blir nu ett klassamhälle, säger Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om