Klassdemokrater och Nöjesdemokrater i valrörelsen

Naturdemokraterna, Dagdemokraterna och Nöjesdemokraterna går snart till val. På valprogrammet finns mer bild och musik i skolan, godare skolmat och stöd till barnen i Bolivia. Det är elever i klass fyra på Sjöparksskolan som med liv och lust gett sig in i valarbetet.

Dagdemokraterna vill ha bättre skolmat, mer bild och musik i undervisningen. Akash Haque, Malcolm Hou, Terese Högnelid, Joel Öhman, Poppap Chantharasena.

Dagdemokraterna vill ha bättre skolmat, mer bild och musik i undervisningen. Akash Haque, Malcolm Hou, Terese Högnelid, Joel Öhman, Poppap Chantharasena.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-09-15 06:00
Det är snart val och valarbetet pågår för fullt på Sjöparksskolan. Eleverna i klass fyra har bildat egna partier, målat valaffischer, skrivit valtal och gjort egna valfilmer.
- Det är jätteroligt, säger Junilla Peam, som tillhör Klassdemokraterna. Partiet som vill ha bättre skolmat och mer stöd till utsatta barn i Bolivia.
Barnens kreativitet är på topp och lärarna berättar att de knappt vill ha rast, för partiarbetet engagerar dem så starkt. Här finns Grönpartiet som vill stoppa kärnkraftverken och satsa på elbilar. Nöjesdemokraterna som vill ha en godis- och glassmaskin på skolan, godare mat och mer rättvisa. Ett vallöfte från Nöjesdemokraterna är att barn ska slippa gå onödiga långpromenader.
Levande undervisning
Eleverna har sedan skolstarten arbetat intensivt med valet. De har studerat de sju riksdagspartierna och därefter bildat sina egna partier. Ett utmärkt sätt att förankra läroplanens mål hos eleverna, säger lärarna.
- Det är roligt att jobba på det här sättet med eleverna, de har varit så entusiastiska att de bett att få fortsätta när det är dags för rast, säger Lennart Elimää.
- Teori är viktigt, men att praktiskt förankra kunskaperna bidrar till förmågan att förstå och leva sig in i processen. De utvecklar sin förmåga att analysera, argumentera, och utrycka ståndpunkter samt stimuleras till delaktighet i den demokratiska processen, säger lärare Elsa Häggqvist.
Getter i stället för gräsklippare
Om Naturdemokraterna vinner valet vill de ha mer grejer till uppehållsrummen, göra gräsklipparna miljövänliga och helst byta ut dem mot getter.
I slutet av veckan är det val och då kommer föräldrarna för att rösta. De får sina valsedlar hemskickade med post och sedan går de till val. Allt efterliknar det riktiga valet, i skolan finns både valurnor och rösträknare. Vinnande parti får sedan bestämma vad klassen ska göra under en skoldag.
Dagdemokraterna hoppas och tror på valseger. Om de vinner valet då blir det mer bild och musik i undervisningen.
- Och god mat med mycket sallad, säger Malcolm Hou.
Men exakt vad partierna har i beredskap för sina klasskamrater, det avslöjas inte ännu.
- Det är en hemlighet, säger Poppap Chantharasena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om