Klartecken för nattis i Gällivare kommun

Ett enat fullmäktige säger ja till barnomsorg på natten i Gällivare och nu ska frågan utredas vidare, men när framtidsfrågorna debatterades blev fullmäktige forum för personangrepp och hårda ord.

Bror Wennström anklagades för negativism och kritiklusta.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Bror Wennström anklagades för negativism och kritiklusta.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-09-20 06:00

Bror Wennström utsatte kommunalrådet för aggressiv kritik och odugligförklarade honom som ledare för samhällsomvandlingen.

- Du är totalt misslyckad. Planeringsförutsättningarna bygger på lögner, 6 000 nya invånare, jag tror inte på det. Om vi ska gå efter visionerna om 2 000 nya jobb så måste spaden ner i backen i morgon. Mina vänner, kom till verkligheten, säger Bror Wennström.

"Mig skrämmer du inte"
Tommy Nyström anser att Wennström saknar framtidstro och gömmer sitt gnäll bakom PRO, där han är ordförande.

- Samhällsomvandlingen är en lika svår process för alla och uppdraget ligger på kommunstyrelsen, vi har kommit oerhört långt i det här. Vänta och se vad det leder till, det kommer att gå bra, men med dig i rodret i en samhällsomvandlingsgrupp skulle det bli en katastrof utan dess like. Att du väckt misstroendevotum mot mig får man acceptera, jag har försökt att styra i den motvind som du blåser. Vakna till sans, Bror Wennström, mig skrämmer du inte.

Debatten antog lågvattenmärke med svordomar och munhuggning om bilmärken och löständer, vilket fick ordföranden och flera politiker att reagera.

- Det är verkligen inget roligt debattklimat, säger Ulf Normark (S).

Berndt Nordgren uppmanade politikerna att hålla sig till "etik, moral och uppförande."

Positiva till "nattis"
Fullmäktigedebatten om barnomsorg ledde till ett enigt beslut att ställa sig positiv till vänsterns motion i frågan.

- Det är en glädje att yrka bifall till den här motionen. Vi har tidigare varit inne med en motion i samma fråga, som blev avslagen, men ingen sorg över det, nu tar vi nya tag, säger Lars Alriksson (M).

En utredning om "Nattis" pågår sedan i mars och politikerna anser att detta är viktigt i en expansiv kommun med många skiftarbetare. Eva Alriksson (M), varnade dock för att det blir kostsamt och kan kräva ökade anslag till nämnden.

Utökad kollektivtrafik
Frågan om kollektivtrafik till Andra sidan togs upp
i en motion av Stig Eriksson och Jeanette Wäppling. Flera hundra boende på Andra sidan saknar i dag kollektivtrafik och med tanke på att fler bostadsområden kommer att utvecklas på Dundret-sidan, samtidigt som arenor, gymnasium och badhus planeras i centrala Gällivare, anser fullmäktige att frågan är viktig, men avslog ändå motionen
i avvaktan på framtidsplanerna.

➤ Ny detaljplan för stallområdet antogs, syftet är att utöka ridanläggning och hästverksamhet med ny dragning av gång- och cykelväg och skidspår.

➤ Wassarahem 2 beviljades ett tillägsanslag med 2,5 mkr.

➤ Snöröjningen beviljades utökade anslag med två miljoner kronor för år 2011.

➤ Gällivare energi AB fick kommunal borgen för tio miljoner kronor för finansiering i utbyggnad av kulvertnät.

➤ Medborgarförslag ska utredas närmare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om