Restaurangägaren: " En stor köpkraft i gruvkommunerna"

Kirunabon Erik Keisu som driver restaurangerna Alcatraz och Zaap i Luleå, öppnade för tre veckor sen sin tredje restaurang, K Kök, i Gällivare. "Det finns en stor potential i Malmfälten", säger han.

Erik Keisu tar emot besökare under fredagens lunch.

Erik Keisu tar emot besökare under fredagens lunch.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2021-04-23 19:01

Just att Erik Keisu har växt upp i Malmfälten är en av anledningarna till att han valt att satsa i Gällivare.

– Det gör att jag har en god förståelse för marknaden. Här i likhet med Kiruna finns en stor köpkraft och många har välbetalda jobb samtidigt som det är låg arbetslöshet. Folk är också villiga att betala för kvalité, säger han.

En sak som inte heller avskräcker Erik Keisu är samhällsomvandlingen och de stora industriella satsningarna som presenterats i Malmfälten och Boden.

– Gällivare hade säkert kunnat ha två-tre fler restauranger än idag, det hade egentligen bara varit bra med konkurrensen, säger han.

Han ser även att det finns ett gynnsamt marknadsläge i och med de industriella satsningarna för fortsatt etablering i både Kiruna och Boden.

– Då kommer vi nog att ta med oss Alcatraz-konceptet och erbjuda husman, thai och grill även på dessa restauranger, men kanske med lite mindre valmöjlighet än på de större restaurangerna, säger han. 

I dag är det fredag och löningsdag för många, vilket bidragit till att restaurangen haft många besökare vid lunchen.

– Fredagar är vanligtvis den dag vi har minst lunchgäster vilket nog har att göra med de kortveckor som många entreprenörer använder här uppe. Sen är det nog inte så konstigt att fler väljer att äta lunch ute med tanke på att folk bor tillfälligt under veckan här och kanske inte har samma standard på boendet som hemma, säger Erik Keisu.

Det har funnits nackdelar att etablera sig i Gällivare och en av dem är den låga arbetslösheten i kommunen, vilket gjort det svårt att rekrytera personal. Hittills har det anställts tre personer från Gällivare och planen är att sex-sju personer ska ha sin anställning på restaurangen. 

– För närvarande är en del av personalen från våra restauranger i Luleå permitterade i och med att pandemin slagit hårt mot oss restaurangägare och vi har erbjudit dem en möjlighet att komma hit och jobba. Satsningen var också ett sätt att få tillbaka vår personal i arbete, säger han. 

Men enligt Erik Keisu är det inte alla restaurangägare som har möjlighet att göra den här typen av satsningar i pandemitider. 

– Det är i princip omöjligt att få ett lån från banken för att öppna en restaurang nu men finansiering har löst sig via mina leverantörer som tror på konceptet, säger han. 

K Kök har etablerats i Erikssons Centerslokaler vid industriområdet Vuoskojärvi.
K Kök har etablerats i Erikssons Centerslokaler vid industriområdet Vuoskojärvi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!