Katt på kvällspromenad blev skjuten med luftgevär

GÄLLIVARE. Katter och andra husdjur lever farligt på Apelqvistheden i Gällivare. Natten mot söndagen blev katten Thermi, tre år, skjuten när han var ute på sin sedvanliga promenad.

Foto: John Filipsson

Gällivare2008-05-27 06:00
Hos familjen Olle Eriksson på Apelqvistheden i Gällivare har man både hund och katt. På kvällarna brukar någon av familjemedlemmarna gå ut på en promenad för att rasta hunden. Och då brukar den kastrerade Thermi också följa med.
- Det gjorde vi i lördagskväll också. Men Thermi kom inte tillbaka när jag ropade på honom, något han annars alltid brukar göra, säger Olle Eriksson.
Skjuten
Senare på natten gick dock Olle Eriksson upp och då satt katten på balkongen.
- Det märktes inget ovanligt på honom då, men på söndagsmorgonen upptäckte vi att Thermi var alldeles blodig.
Familjen konstaterade att det var allvarligt och beslöt att kontakta jourveterinären. Veterinären kunde, via röntgen, konstatera att Thermi hade blivit skjuten med ett luftgevär. och katten hamnade genast på operationsbordet. Han visade sig vara allvarligt skadad, även om han nu sakta återhämtar sig hemma hos familjen Eriksson.
- Bland annat hade levern, njuren och tunntarmen skadats av luftgevärskulan. Det var kris för honom ett tag, men nu ser han ut att vara på bättringsvägen, säger Olle Eriksson, som har polisanmält det inträffade.
Apelqvistheden är ett lugnt och stillsamt område, enligt familjen. Både hund och katt och de övriga familjemedlemmarna har hunnit rota sig där, trots att det bara är knappt ett år sedan de flyttade dit.
Varna andra
- Vi trodde inte att något sådant här kunde inträffa här, säger Olle
Eriksson.
Orsaken till att man valt att kontakta NSD är att djurägare i området ska uppmärksammas på vad som har inträffat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om