Kärvare tider för äldrevården i Gällivare

Gällivare kommun har underskott i finanserna för äldrevården. En åtgärdsplan har tagits fram. Det innebär färre vikarier och hårdare arbetsbelastning för personalen.

GÄLLIVARE2009-05-28 06:00
Nu stramas budgeten åt för äldrevården i Gällivare. Det blir resultatet efter en översyn av personalkostnader inom äldre-
boendena och den öppna hemtjänsten. Bakgrunden är det stora underskott som finns inom äldreomsorgen. Socialnämnden har därför gett förvaltningen i uppdrag att syna alla kostnader.
Pengar saknas
I översynen framkommer bland annat att det saknas budgeterade medel för introduktion och bredvidgång av vikarier och extrapersonal. Kostnader för introduktioner av 130 sommarvikarier är cirka 450 000 kronor.
Sjukfrånvaron hos personalen uppgår till cirka 30 procent av den totala frånvaron. Här täcks kostnader av budgeterade medel och arbetsgivaren har inte så stora kostnader från dag 15 av sjukdomstiden.
Hård arbetsbelastning
Vid äldreboendena Hedgården och Enen har antalet avlidna varit större i år än första kvartalet 2008.
Hedgården är det äldreboende som har lägsta personalstyrkan av alla i förvaltningen. Här påtalas
i rapporten att resurserna är otydligt redovisade och att enhetschefen känner sig oinformerad om personalbudgetens uppbyggnad.
Älvgården har högre bemanning än genomsnittet i förvaltningen.
Färre vikarier
Ett problem är att förvaltningen inte har någon fungerande metod för att mäta omvårdnadsbehovet, men en ny metod ska införas. Det saknas också skrivna riktlinjer för övergripande uppföljning av vikariekostnader.
Slutsatsen, som förvaltningschef Marianne Johansson och chef/controller Marie Johansson gör, är att det negativa resultatet inom de särskilda boendeformerna bland annat är orsakat av det höga behov av extra personal som enheterna haft. Budgeten för vikarier måste stramas åt och scheman göras effektivare, anser de.
När det gäller hemtjänsten har antalet brukare ökat kraftigt och kommer att öka i takt med den åldrande befolkningen.
Fler vårdtagare
Cirka 400 personer har i dag öppen hemtjänst. 244 nya vårdtagare kommer att strömma till inom fem år. Allt fler väljer att bo hemma så länge som möjligt.
Sjukfrånvaron inom hemtjänsten uppgår till 40 procent av den totala frånvaron. Även här saknas budget för vikariers introduktion och bredvidgång. Budget för utbildning av personal uppgår till
1 500 kronor per person. Dessutom finns medel för att utveckla personal och verksamhet.
I förslag till åtgärdsplan ges förvaltningen i uppdrag att säkra rutiner och riktlinjer i arbetet med personalbudgeten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om