Kapellet blir danstempel

Gälliare kommun har köpt Laestadiankapellet för 2,2 miljoner kronor. Kapellet ska användas till skolmatsal, dans och försäljning.- De som måste flytta på grund av skatehallen i Folkets hus får förtur till lokalen, säger Tommy Nyström, kommunalråd.Den 1 november blir kommunen ägare till fastigheten.

Foto:

GÄLLIVARE2009-10-10 06:00
Laestadiankapellets övre sal har under en längre tid varit uthyrd till kommunen och använts som skolmatsal för Mariaskolans elever. Alternativet till köpet hade varit att flytta en modul från en nedlagd byskola till Mariaskolan, eller bygga om Guldet, som ägs av kommunen.
Det blev protester från byarna som vill nyttja skollokaler och gymnastiksalar för sina föreningar. En ombyggnation av Guldet blev för dyr, sägerTommy Nyström.
Bygger nytt
Den Västlaestadianska församlingen i Gällivare bygger en ny kyrkobyggnad, på central plats, med 1 200 sittplatser. Därför säljs kapellet.
-Det är en jättestor lokal med trägolv och scen, här finns stora möjligheter för föreningarna, säger Nyström.
Danslokalen i Folkets hus stängs och byggs om till skatehall, något som rönt protester från föreningar som använt lokalen. Nu hoppas Tommy Nyström att alla ska trivas.
Ljudisoleras
-Sedan 2003 har ungdomarna varit på mig om en skatelokal. Vi har vikt pengar i budgeten och ska göra i ordning skatehallen. Över 100 pojkar och flickor får nu en egen lokal där de kan åka bräda. Det första vi gör är att ljudisolera lokalen så det inte blir några störningar mot bibliotek och nostalgikaféet.
-Vi kommer att se till att ungdomarna får en egen ingång på baksidan och förhoppningsvis blir det ett positivt umgänge med de äldre motorintresserade vuxna på nostalgikaféet, säger Nyström.
Tommy Nyström hoppas att skatehallen ska vara färdig lagom till jullovet.
Stationsköp
Kommunen har även köpt järnvägsstationen i Gällivare för 1,5 miljoner.
-Ett strategiskt köp med tanke på läget och förhoppningsvis ska vi i framtiden samla alla idrottsanläggningar längs Norska vägen, enligt intenitioner i kommunens översiktsplan. Järnvägsstationen ska bli ett besöks- och turistcentrum med väntsal och lokaler för Laponia Norden. Än så länge är detta funderingar, men det är vår målsättning, säger Tommy Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om