”Kan inte ha en vardag med massdödad ren”

Talma och Gabna samebyar har tätast järvstam i hela Sverige. Talmas rovdjursansvarige Stig Allas upplever ett stort rovdjurstryck där massdöd av renar börjat bli en vardag.

Vill se ändring. Järvstammen i Sverige är som tätast i Talma och Gabna samebyar, samt i södra Jämtland. Stig Allas, rovdjursansvarig i Talma sameby, har tröttnat på att ha en vardag med massdödade renar och riktar hård kritik mot Naturvårdsverket och länsstyrelsen.

Vill se ändring. Järvstammen i Sverige är som tätast i Talma och Gabna samebyar, samt i södra Jämtland. Stig Allas, rovdjursansvarig i Talma sameby, har tröttnat på att ha en vardag med massdödade renar och riktar hård kritik mot Naturvårdsverket och länsstyrelsen.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-07-27 07:00

Enligt de senaste inventeringsrapporterna har järvstammen minskat något förra året. Men bakom de slutliga siffrorna lurar dåligt väder som gjort att inventeringen kan innehålla stora mörkertal. Och 2015 års inventering blev ännu värre än så.

– Det blev betydligt svårare i år. Skare har gjort att vi inte kan se spåren, vilket utgör grunden i inventeringen för att se var lyorna finns, säger Kjell Sundvall, chef för länsstyrelsens fältenhet.

Det rör sig om stora områden som de två senaste åren inte kunnat inventeras som de ska. Kjell Sundvall hoppas nu på ett komplement i inventeringsmetoden som ska bredda möjligheterna.

­– DNA-inventering via spillning är en metodik som vi skulle vilja se omgående. Men frågan för Naturvårdsverket är hur man ska räkna in det i ersättningstabellen till samebyarna, säger Sundvall.

Trots att Sundvall påpekar att DNA är en teknik som hela tiden förfinas så möter den kritik från Talma samebys rovdjurshandläggare Stig Allas. Han är inte övertygad om att det är en teknik som har hundra procent säkerhet när det gäller att fastställa individer. Samtidigt riktar han skarp kritik mot den tillåtna storleken på den svenska järvstammen och sneglar mot de norska beståndsmålen.

– I Kiruna finns det mer järv än någon annanstans i Skandinavien. I Norge har de mycket hårdare krav på att hålla rovdjursstammarna nere. Jag vill att det ska ifrågasättas varför det ska finnas störst järvstam på en plats där rennäring bedrivs, säger han.

Generellt tycker dock Kjell Sundvall på länsstyrelsen inte att järvstammen är för hög.

– Däremot är vissa områden utan tvekan mer utsatta, något som tittas på i det toleransnivå-projekt som pågår just nu. Där undersöker man hur mycket rovdjur det får finnas i renskötselområde, säger Sundvall.

Talma och Gabna samebyar har Sveriges tätaste järvstam, något som bland annat kan bero på den svårtillgängliga terrängen i markerna på södra och norra sidorna av Torneträsk. Stig Allas vittnar om mellan 1 000 och 2 000 renar som blir offer för rovdjur varje år - där järv tros vara den största predatorn.

– I flera år har vi haft flera fall av massdöd. Det innebär att minst 10 renar åt gången rivs av järv. Jag vill att folk ska förstå hur mycket järv det är som faktiskt finns här, berättar Stig Allas.

Järvinventeringen pågår från februari fram till sista juli. Årets inventering har varit betydligt svårare än tidigare år. Enligt de preliminära siffrorna finns det 17 föryngringar i Norrbottens län. Då är stora områden fortfarande inte kontrollerade. Föregående år kunde länsstyrelsen kontstatera att bara Kiruna kommuns gränser fanns 18 föryngringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!