Kampviljan på topp
I dag, måndag är det en vecka sedan sjuksköterskorna i Gällivare inledde sin strejk. Och fortfarande är kampviljan bland de strejkande hög.- Vi fortsätter till vi har fått våra krav tillgodosedda, säger Barbro Juuso.
Monica Öjemalm, vice länsordförande i Vårdförbundet. - Jag tror inte att våra medlemmar är beredda att backa från sina krav, säger hon. FOTO: John Filipsson
Foto: John Filipsson
- Vi känner också att vi har den övervägande delen av allmänheten med oss i våran kamp för bättre villkor, säger Ingegärd Junkka på sköterskornas strejkkafé bara ett stenkast ifrån deras arbetsplats Gällivare sjukhus.
Mysig träffpunkt
Strejkkaféet är inrymt i den så kallade Ullattigården på hembygdsområdet och här träffas de strejkande sköterskorna och andra för att fika tillsammans varje dag.
- Men också för att diskutera, prata och peppa varandra under den nu pågående konflikten, säger Ingegärd Junkka.
Kaféet har öppet från tidiga mornar fram till sena eftermiddagar varje dag från måndag till fredag. Och det är en jämn ström av sköterskor som kommer och går.
- Det är säkert länets mysigaste strejkkafé som vi har här, säger Sofi Nilsson.
Sofi Nilsson är en av de sköterskor som är beordrad i arbete och inte strejkar.
Men det hindrar inte henne att på fritiden besöka sina kompisar och uppmuntra dem i den fortsatta kampen.
- Att vara sjuksköterska är världens bästa jobb, säger hon. Men arbetsgivaren måste börja inse att vi sköterskor är värda en rimlig lön för det vi uträttar.
Möts i dag
Senare idag har medlarna kallat parterna Vårdförbundet och SKL (Sveriges kommuner och landsting) till överläggningar för att försöka komma vidare i den pågående konflikten.
- Vi får se senare idag vad som kan komma ut ur det mötet, säger Monica Öjemalm, vice ordförande i Vårdförbundet i länet. Men jag tror inte våra medlemmar är beredda att backa från sina krav och kampviljan bland dem är hög.
Flera krav
Kravet från Vårdförbundet är 1 700 kronor mer per månad för sköterskorna i år och nästa år. Men det finns flera krav än så, enligt Monica Öjemalm.
- Och då handlar det framförallt om ingångslönerna, säger hon. För det är inte rimligt att man många gånger får en sänkt lön om man vidareutbildar sig från undersköterska till sjuksköterska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!