Anton Blomstam är en av tre medarbetare på den snart ett år gamla turistinformationen i Gällivare. Han har jobbat där sedan starten och ser tillbaka på året med glädje.
– Det är väldigt roligt att börja från scratch och se vad som behövdes och hur det skulle gå att utveckla. Man har varit anpassningsbar och inte blyg för att testa nya saker. Vi är ett bra gäng som alla drar åt samma håll.
Just nu är Gällivare inne i en lågsäsong. Trots att det finns en stor skidanläggning och en rad vinteraktiviteter är sommaren den årstid då flest besöker kommunen.
– Sommaren är högsäsongen. Det märks tydligt på besökarantalet. Även om vi har en fin skidanläggning och det är en vinterturistort så är det betydligt fler som besöker oss på sommaren. De vill upp till Laponia och andra regioner i närheten.
Det känns som att Gällivare är en vinterort?– Jag trodde också att det var en vinterort men sedan jag började här har jag vidgat vyerna och förstår att världsarvet och dess kultur drar en hel del folk. Det är mest tyska besökare som kommer hit och det är året runt.
De turister som söker sig till Gällivare är ute efter naturupplevelserna och det finns ett land som har en extra stark koppling till kommunen.
– De vill ha genuin natur, skogsmiljö och vandring. Vi märker att det finns många tyska företagare som riktar in sig på tyska besökare. Till exempel Skogshotellet, som drivs av tyskar, drar mycket folk från Tyskland. Det är roligt.
Hur har turismen sett ut nu under mellandagarna?– Det har varit framförallt varit hemvändare som har besökt kommunen. Som hemvändare vill man se hur mycket av samhället som finns kvar och det just aktuell fakta om det är väldigt efterfrågat, säger Anton och fortsätter.
– Men vi har såklart haft många turister från Tyskland, England och Japan. Norrskensturismen har dragit igång och vi har flera företag som riktar in sig på norrskensturism. Många som besöker oss på turistcenter har några minuter över och om vädret tillåter brukar vi rekommendera att de tar sig ut på egen hand och besöker en av de många fina platserna som finns i närheten och njuta av norrskenet.
Vad efterfrågar de turister som kommer till Gällivare?– De vill ha mer organiserade norrskensturer, alpin- och längdskidåkning, hundspann och info om samhällsomvandling. Vi vill uppmuntra fler att tala gott om Gällivare och synliggöra samhällsomvandlingen på många plan.
Det är många eldsjälar som driver mindre turistföretag i Gällivare och samarbetar med turistcentret. De hyr bland annat ut utrustning till turister.
– Att driva ett turistföretag i Gällivare är lite speciellt, och speciellt nu när samhällsomvandlingen är igång. Det är många entreprenörer som jobbar och stor del av beläggningen av hotellen tillhör arbetarna. Det finns många eldsjälar som arbetar med turism men det gäller att få hit underlaget till att kunna bedriva turism här.
Hur känns det att gå in i ett nytt år?– Vi ser jättemycket framemot 2019 och möjligheterna att synliggöra samhällsomvandlingen tillsammans med kommunen. Vi ska försöka samarbeta eller organisera fler turer för de som har några timmar över och vill göra turer spontant.