JO-anmäld polismästare i Gällivare frias

JO ser ingen anledning att kritisera en polismästare som inte drog igång en stor räddningsinsats efter en försvunnen psykiskt sjuk man 2006. Den sjuke mannen påträffades åtta månader senare död i en stuga.

GÄLLIVARE2009-02-25 06:00
Det var en hundförare och tidigare vakthavande polisbefäl som JO-anmälde den, som han ansåg, bristfälliga eftersökningen av den 62-årige mannen.
Psykiskt sjuk
Hundföraren beskriver hur polismästarens beslut att inte dra igång ett stort eftersök väckte bestörtning bland polispersonalen i Gällivare och att det också bidrog till att han lämnade sin anställning som polis.
- Om polisledningen inte hade nonchalerat allvaret i situationen hade han sannolikt hittats och förmodligen varit vid liv i dag, skrev hundföraren i JO-anmälan.
Det var den 6 november klockan 16.55 som en syster till den 62-årige mannen anmälde försvinnandet. Han hade då inte varit synlig sedan den 1 november. Hon förklarade att han kunde hålla sig gömd för att undgå sjukbesök, att han var psykiskt sjuk och i behov av mediciner.
Den 7 november beslöt polismästaren att det inte var fråga om nödläge och att det inte skulle dras igång en så kallad räddningstjänst.
Fem observationer
- Det kan möjligen invändas att vakthavande befäl borde ha föredragit ärendet för polischefen i beredskap omedelbart efter anmälan, skriver polismyndigheten i Norrbotten i ett svar till JO.
Ansvaret för eftersöket övergick till närpolisen och fick formen av inre spaning, insats av hundpatrull och skoterpatrull. Polishelikopter rekvirerades också, men utan resultat.
Någon höjd insats blev aldrig beslutad och i juli påträffade en person 62-åringens döda kropp i en sommarstuga vid Suolosjöarna.
Den tidigare polishundföraren kommenterade svaret från polismyndigheten att det den 9 november funnits fem observationer som visade att den försvunne 62-åringen uppehållit sig i området där han senare påträffades död.
JO ifrågasätter den långa väntetiden på polisledningens beslut och att det fanns goda skäl att överväga om det var fara för nödläge för 62-åringen.
- Jag har svårt att förstå att vakthavande befälet dröjde med att föredra ärendet för polischefen till påföljande dag. Enligt min uppfattning borde det ha skett redan samma dag som anmälan gjordes, skriver JO.
Ingen kritik
JO kommer dock fram till att det polismästaren gjort är en bedömning och att bedömningar bara undantagsvis kan prövas av JO. Därför anser JO att det inte finns underlag för att kritisera polismästaren för beslutet att inte dra igång ett stort eftersök efter 62-åringen.
JO menar dock att det efter de efterkommande observationerna kunde ha funnits skäl för polismästaren att besluta om nödläge och sätta in stora resurser i eftersöket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om