Jeanette Wäppling - Gällivares nya kommunalråd

Jeanette Wäppling V, är ett av Gällivares nya kommunalråd. Hon är uppvuxen i Dennewitz och Gällivare. En fritidspedagog som älskar politik och dans.

historiskt MAKTSKIFTE. Gällivare kommun ska styras av en allians bestående av fem partier. Aimo Liukku från närradion intervjuar Eva Alriksson, (M), Lars Alriksson, (M), Bror Wennström, (MV), Pernilla Fagerlönn, (V), Henrik Ölvebo, (MP), Benny Blom, (M), Jeanette Wäppling, (V), Bernt Nordgren, (NS) och Kalle Taivalsaari, (V).?

historiskt MAKTSKIFTE. Gällivare kommun ska styras av en allians bestående av fem partier. Aimo Liukku från närradion intervjuar Eva Alriksson, (M), Lars Alriksson, (M), Bror Wennström, (MV), Pernilla Fagerlönn, (V), Henrik Ölvebo, (MP), Benny Blom, (M), Jeanette Wäppling, (V), Bernt Nordgren, (NS) och Kalle Taivalsaari, (V).?

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-10-04 08:00

Jeanette Wäppling vill verka för större öppenhet i kommunen. Kommunens invånare och anställda ska få större delaktighet på alla nivåer. Hon är feminist och vill synliggöra dolda maktstrukturer.

– Vi kvinnor måste lyfta varandra, säger hon.

Hon är ingen novis i politiken. 1992 började hon som ersättare i socialnämnden, en period var hon socialnämndens ordförande.

– Mitt största intresse har alltid varit kommunpolitik, säger hon.

I fullmäktige har hon drivit frågan om medborgarförslag.

– Det finns så många kloka människor ute i samhället som har goda idéer som bör lyftas fram.

Hon vill ha större öppenhet och ökad demokrati i kommunen.

– De äldre ska ges inflytande och valfrihet i hemtjänsten.

Gällivare får två kommunalråd, Jeanette Wäppling , V, och Lars Alriksson, M.

– Vi kommer att ha två kommunalråd hela tiden och det kommer inte att kosta mer. Jag är kommunstyrelsens ordförande de första två åren och Lars Alriksson vice ordförande, sedan byter vi.

Om bildandet av alliansen:

– Vi har haft många bra diskussioner i vårt parti, medlemsmötet var välbesökt och majoriteten positiv till samverkan, säger hon.

Vänsterns krav var att få en kommunalrådspost, ordförandeskap i socialnämnden och i Topbostäder. I barn-utbildning och kulturnämnden får V ordförande- eller vice ordförandeposten. Den 27 oktober ska alliansen presentera sin budget, vilket är förutsättningen för samverkan.

Nu blir fritidspedagogen Jeanette Wäppling politiker på heltid.

– Det känns spännande. Jag har en bred politisk erfarenhet men det är ett ansvarsfullt uppdrag. Jag känner ett enormt stöd från partiet, vilket betyder mycket.

– Ett viktigt arbete nu är att få tillbaka förtroendet för politiker, att folk får känna sig delaktiga och bli lyssnade på. Det är första gången S är borta från makten och jag tror de behöver tid att reflektera, säger hon.

Alliansen vill snabba på samhällsomvandlingen.

– Bostadsbyggandet måste komma i gång. Vi ska ta en diskusson med Topbostäder om nya ägardirektiv. Kommer Top i gång med byggandet så visar man att det finns en framtidstro. Vi måste bygga nya ishallen så snabbt som möjligt.

Jeanette Wäppling är uppvuxen i Dennewitz och Gällivare. Modern hette Inger Emmoth och hade fotvårdsklinik, fadern, Kjell-Åke Wäppling har arbetat som byggnadsingenjör. Hon bor i villa i Gällivare, har man, tre utflugna barn och tre barnbarn. På fritiden är det stora intresset dans, hon är kursledare i bugg.

– Dans och musik är en ventil i livet. All stress rinner av. Dans ger energi och glädje, säger hon.

FAKTA

Namn: Jeanette Wäppling.

Ålder: 57 år.

Bor: Villa i Gällivare.

Familj: Man, tre vuxna barn, tre barnbarn.

Yrke: Fritidspedagog, pedagogisk handledare inom handikappomsorgen.

Intressen: Politik, dans, resor, litteratur, friluftsliv.

Motto: Se det positiva i allt.

Det visste ni inte om Jeanette: Hon tävlar i bugg, nationella tävlingar i seniorklassen.

Aktuell: Blivande kommunalråd i Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om