Jätteskruv ger dykare huvudbry

Midnattsolsdykarna fortsätter sitt hängivna arbete med att rensa Vassaraälvens botten. I den senaste rensningen har de hittat nio ros-tiga cyklar, skor, flaskor och ett föremål som de vill ha läsekretsens hjälp att identifiera.- Vad är detta för en jätteskruv, undrar dykarklubbens ordförande Andreas Johansson.

Foto:

GÄLLIVARE2008-06-04 06:00
När Midnattsolsdykarna fortsatte sitt idoga arbete med att rensa Vassarälvens botten från skräp och skrot, hittade de ett märkligt föremål. En jätteskruv i trä som ser antik ut.
Föremålet hittades i närheten av barnhemsbron i Gällivare, 50 meter från gamla kyrkan.
- Min gissning är att den är minst 100 år gammal. Det var en kvinnlig dykare, Marie Giorgio, som hittade föremålet på två- tre meters djup. Har man kanske förankrat en bropelare med denna jätteskruv? Här har ju funnits en gammal bro på 1800-talet, man ser rester av bron på botten av älven, säger Andreas Johansson.
40 rostiga cyklar
40 rostiga cyklar har Midnattsolsdykarna hämtat upp från Vassarälvens botten. Denna vår har man funnit nio stycken. Kanske någon Gällivarebo kan känna igen sin stulna cykel som dumpats från broarna för länge sedan.
Något som förvånar dykarklubbens medlemmar är den stora mängden skor som hittats. Här finns stövlar med arbetshandskar nedtryckta i botten.
- Kanhända en arg arbetare som fått sparken och kastat stövlarna
i älven, säger Andreas Johansson.
Här finns högklackade damskor och läderpjäxor med många år på nacken.
Bland fynden finns högvis med flaskor, rostiga hinkar, antika järngrytor, oljefat, kaffefat, vagnshjul, en liten sparkcykel av gammal modell, traktordäck och en gammal motor.
Sju ton skräp
Under två år har Midnattsolsdykarna rensat Vassaraälvens botten. Sju ton skräp har hämtats ur djupet.
- Det börjar bli rent. När bottnen rensas blir fisket bättre. Vi gör en miljögärning för framtiden och för våra barn, säger Andreas Johansson.
Detta år fick klubben 10 000 i bidrag av kommunen. Summan var lägre än den begärda och därför vände man sig även till företagarna. Ett 40-tal företagare sponsrade föreningen med ytterligare 15 000 kronor. Arbetet kunde fortsätta.
- Vi har dykt kring broarna och i Karlgrensviken, 10-15 meter ut i vattnet. Vi började när isflaken ännu flöt förbi oss. Det som driver oss är ett brinnande intresse och en önskan om att förbättra fisket och naturen. En jättevision som jag har, är att vi ska rensa upp Lina älv och lägga tillbaka alla stenar som togs upp för flottningen. Det kanske blir nästa projekt, säger Andreas Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om