Beskedet innebär det ska att byggas en demoanläggning, det vill säga en fullskalig produktionsanläggning, i Vitåfors i Malmberget. Byggnationen av anläggningen kommer att starta 2022/2023 och ska vara redo att tas i bruk 2026.
Jan Moström, vd för LKAB, förklarar att demoanläggningen är det första steget i det han kallar för "dubbelraket".
När anläggningen är färdig kommer det att finnas två anläggningar i den och motsvara fullskalig produktion för järnsvamp på 2,7 miljoner ton per år.
– Det är fantastiskt roligt att få hit anläggningen, att Gällivare utvecklas ännu mer. Som jag har förstått det rör det sig om tusentals personer som ska vara involverade i byggandet under flera i flera år och sen spår man att driften att omfatta mellan 150-200 personer, säger Birgitta Larsson (S).
– Det är svårt att greppa hur stort det här är och det kommer att ske redan 2023, säger kommundirektör Monica Flodström.
För att Hybrit ska kunna producera sin fossilfria järnsvamp behöver man använda en stor mängd vätgas vid produktionen. Det gör också att världens största vätgasanläggning placeras i Gällivare.
– Det kommer att genera synergieffekter med vätgasproduktionen och det finns stora möjligheter för nya industrier att utvecklas. Till exempel finns det möjlighet för Gällivare energi att ta del av spillvärmen för att värma upp samhället och villor så det är större än vi kan ana, säger Birgitta Larsson.
En fråga som även diskuterats är att inlandsbanan ska se över möjligheten att driva sina tåg med vätgas.
– Vi behöver arbetskraft och kan vi utveckla inlandsbanan skulle även de som bor i Jokkmokk och Porjus få bättre kommunikationer, säger Jeanette Wäppling.
Det stora problem som kommunen kommer att behöva ta sig an i samband med etableringen är att försöka att lösa bostadsbristen i kommunen.
– Vi har redan lagt grunden för satsningen genom att se över översiktsplanerna och sett över olika områden som kan komma att bli viktiga vid etableringen så som planeringen av vindkraft samt vätgas. Vi har också gjort en utredning över strandnära lis-områden för att fler ska kunna bygga nära vatten på landsbygden, säger Jeanette Wäppling.
Ett påstående som Birgitta Larsson instämmer i.
– Nu behöver fler fästa blicken på Gällivare, säger hon.