Jägareförbundet: "Många är oroliga"

Oron inför en förändrad förvaltning för småviltsjakt och fiske är stor bland jägare. Det menar Svenska Jägareförbundet.

Miljö- och Jordbruksutskottet vill ompröva reglerna för fjälljakt. Svenska Jägareförbundet i Norrbotten hoppas att en eventuell omprövning ska leda till att svenska jägare kan få en positiv särbehandling igen.FOTO: Kurt Engström

Miljö- och Jordbruksutskottet vill ompröva reglerna för fjälljakt. Svenska Jägareförbundet i Norrbotten hoppas att en eventuell omprövning ska leda till att svenska jägare kan få en positiv särbehandling igen.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Gällivare2015-05-26 06:00

Girjasmålet är inte bara viktigt för samebyn och staten. Många jägare väntar nu med spänning och nervositet på domen som kommer i slutet av juni.

– Det är störst oro och frågor från jägare i närområdet. Från medlemmar och media i övriga Sverige har det varit tyst, så det är nog många som inte vet att det är på gång, säger Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Hans Geibrink, vars huvudområde är just fjälljakt.

Skulle det bli samebyn som får förvalta småviltsjakten tror han att jägarkåren påverkas.

– Jag vet inte vilka konsekvenser och jag försöker att spekulera så lite som möjligt, då det är ett otroligt känsligt mål. Men någon konsekvens får man räkna med, säger han.

Däremot tror han inte att domen nödvändigtvis blir prejudicerande, det vill säga vägledande i framtida liknande mål.

– Det är inte alls säkert att en sån här dom skulle bli gällande i alla områden, varje sameby är ju unik och mycket har att göra med hur man historiskt använder jakträtten.

Hans Geibrink kommer själv att vara på plats under rättsprocessen även om förbundet inte har någon formell roll i förhandlingarna.

– Det kommer att bli tuffa förhandlingar. Det här är inget som tas med en klackspark utan båda parter vill verkligen vinna, säger Hans Geibrink.

Geibrink ser redan i dagsläget problem med förvaltningen av småviltsjakt i fjällen. Svenska jägare trängs undan då utländska jägare och guideföretag tar jaktkorten i anspråk.

– Det skulle regeringen enkelt kunna lösa med ett regelverk som finns i resten av Europa, att jakt på statens mark i första hand går till svenska jägare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om