Jägare svävade i dödsfara

Lokförare Christer Sandström upplevde en mardrömslik situation då han körde inlandsbanans tåg mot Gällivare och mötte några jägare befann sig på spåret, körande en trampdressin.

INLANDSBANAN. Lokföraren körde tåget från Arvidsjaur upp till Gällivare och hade ungefär 1,5 mil kvar till Gällivare när de fick möte med en trampdressin på järnvägen.

INLANDSBANAN. Lokföraren körde tåget från Arvidsjaur upp till Gällivare och hade ungefär 1,5 mil kvar till Gällivare när de fick möte med en trampdressin på järnvägen.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-10-13 07:00

– Ett livsfarligt och olagligt tilltag som hade kunnat sluta med döden. Lokföraren upptäckte dressinen på 200 meters håll och det var rena turen att mötet skedde på en raksträcka med god sikt, säger trafikchef Mats Westling.

Det var på torsdagen som den livsfarliga incidenten inträffade. Lokförare Christer Sandström körde tåget från Arvidsjaur till Gällivare och hade cirka 1,5 mil kvar till Gällivare när tåget mötte en trampdressin på spåret.

– Det var några jägare som körde trampdressin sig på spåret, de hade gevär med sig. Den här gången gick det bra, det var en raksträcka och de observerade oss och ryckte dressinen från spåret, säger han.

Lokförare Christer Sandström backade tåget och stannade för att tala allvar med jägarna. De ville ta reda på jägarnas namn men de var inte så intresserade av att uppge sina namn.

– Vi har gjort en polisanmälan. Det här är inte första gången detta händer. Det är vanligt förekommande att man kör trampdressin på spåret. Det är ett allvarligt problem för oss som vi måste få bukt med. Hade vi mött den här trampdressinen i kurvan så hade vi kört på dem och det hade inte gått bra. Det är livsfarligt och fullständigt förbjudet. Vi har pratat med polisen och verkligen betonat problemets allvar. Nu måste polisen hjälpa oss att få bukt med det här, annars slutar det med att vi kör ihjäl någon, säger Christer Sandström.

Trafikchef Mats Westling säger att det är förenat med livsfara att vistas på banan.

– De har utsatt sig själva och tågpersonalen för fara, även om det inte går frekvent trafik på inlandsbanan så ser vi mycket allvarligt på det här, och vi förutsätter att polisen reder ut det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om