Efter NSD:s artikel tidigare i veckan om uteblivna fällavgifter från sex samebyar och 30 jaktlag har jägare hört av sig. Men kritiken riktas inte mot de jägare och samebyar som inte rapporterat in, utan mot länsstyrelsen.
– Systemet med att sätta taggar på älgar och rapportera in fällda djur fallerar när det inte blir någon slags påföljd när man struntar i reglerna, säger en jägare som vill vara anonym.
Plomberingar, även kallat taggar, är ett verktyg för att minska tjuvjakt och används bara i Norrbotten. Taggen fästs vid älgen så fort djuret fällts och är därmed markerad att älgen är lagligt skjuten. Förra hösten påträffade polisen jägare som transporterat en omärkt älg i närheten av Jokkmokk.
I veckan beslöt sig åklagaren Christer B Jarlås att lägga ner förundersökningen.
– Vi ville utreda varför älgen inte var plomberad. När vi hört de inblandade fick vi veta att den var transporterad med helikopter och då kan man inte plombera älgen eftersom det finns risk att taggen lossnar. När de landat hade plomberingen glömts bort.
Jägaren som kontaktat NSD berättar att han inte tänker börja strunta i att tagga och rapportera in älgar.
– Men det känns surt när vi lägger ner tid och betalar in avgifter och så struntar andra i det och får inga påföljder. Man undrar ju hur länsstyrelsen tänker. Det kan inte heller vara gratis att köpa in de där taggarna, det är väl skattepengarna som går till det. Om de inte används finns det ingen vits att ha dem, säger han.
Även på Jägareförbundet har man fått samtal från kritiska jägare.
Jakthandläggaren Niklas Lundberg har hört de som upplever att det uteblivna åtalet mot händelsen i Jokkmokk blir spiken i kistan.
– Nån jägare har sagt att ”nu skiter vi i det här”. Det är inte bra när man inte följer upp systemet. Det borde finnas någon tydlig signal när man inte sköter sig, säger Niklas Lundberg,
Nästa vecka sammanträder Viltförvaltningsdelegationen i länet där flera instanser, såsom Jägareförbundet själva, polisen och länsstyrelsen sitter med.
– Det kommer garanterat tas upp under det mötet, säger Niklas Lundberg.