Lapplandsjägarbataljonen får hjälp söderifrån

Om kriget kommer tros norra Lappland och Malmfälten vara ett prioriterat mål för fienden. För att kunna försvara de nordligaste delarna av landet tar därför hemvärnets Lapplandsjägarbataljon nu hjälp – söderifrån.

Peter Niemi, bataljonstaben, Lapplandsjägarbataljonen och Ulf Sköld, bataljonsbefäl, Lapplandsjägarbataljonen diskuterar strategiskt viktiga platser i de norra delarna av Norrboten tillsammans med generalmajoren och Rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede.

Peter Niemi, bataljonstaben, Lapplandsjägarbataljonen och Ulf Sköld, bataljonsbefäl, Lapplandsjägarbataljonen diskuterar strategiskt viktiga platser i de norra delarna av Norrboten tillsammans med generalmajoren och Rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2024-01-20 11:00

– Eftersom demografin ser ut som den gör här uppe i norra Sverige så är det lite svårrekryterat här uppe. Så därför har vi börjat rekrytera från Mälardalsområdet för att kunna skicka upp hit till Norrland, säger generalmajor Laura Swaan Wrede, rikshemvärnschef.  

undefined
Generalmajor och Rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede har fått i uppdrag att bygga ut Hemvärnet från dagens cirka 23 000 soldater till runt 27 000 innan år 2030. "Om man tittar historiskt var det ju inte särskilt länge sedan Hemvärnet hade 80 000 man.", säger hon.

Under fredagen var hon på blixtbesök i Gällivare för att träffa stabsledningen för Lapplandsjägarbataljonen som just nu deltar i den rikstäckande övningen Geltic Bear 2024. 

Under de senaste åren har Norrbottens strategiska betydelse lyfts fram alltmer. Länet täcker en fjärdedel av landets hela yta, men är samtidigt det mest glesbefolkade. Dessutom finns det enorma tillgångar i järnmalmen och sällsynta jordartsmetaller. Det är en ekvation som skapar stora utmaningar för Försvarsmakten.

– Den stora utmaningen är att veta var striderna kommer att vara om det värsta händer. Det är ju där vi måste kraftsamla. Så det är svårt att veta en exakt siffra på hur många nya hemvärnssoldater vi behöver just till Norrbotten, men det är betydligt många fler än nu, så mycket kan jag ändå säga, säger Laura Swaan Wrede.

Satsningen med att rekrytera hemvärnssoldater från Mälardalen kallas för Operation Mälardalen och är ett pilotprojekt. Och än så länge är det bara Lapplandsjägarbataljonen som projektet gäller. 

undefined
Anders Lindberg gick, som många andra, med i Hemvärnet efter Ryssland invaderade Ukraina för snart två år sedan. "Jag hade nog delvis en bild av Hemvärnet som jag tror att många har. Att det är ett gäng herrar som har det trevligt timmans. Men jag har mött en otrolig professionalitet här. I allt från hur jag tagits emot och utbildats till kvalitén på utrustningen och hur noggranna man är med allting. Och att det är ett väldigt gott kamratskap.", säger han.

– Våra kompanier i Gällivare och Kiruna kommer att få varsin pluton till att börja med, berättar Anders Lindberg som till vardags jobbar som presschef på LKAB, men som även har en liknande befattning inom Hemvärnet.

Laura Swaan Wrede berättar att rekryteringen hittills gott över förväntan.

– I nuläget är det många av de som vi rekryterat som gjort sin värnplikt här uppe en gång i tiden på I22 och K4, så de har ju lite vintervana. Och även om det kanske är lite ringrostigt så har de ändå fått en bra grund att stå på. En del av dem kanske är uppvuxna i Norrland och har familj kvar här uppe och känner att de vill försvara hembygden om det blir krig, även om de själva bor i Stockholm.

Under Folk och Försvars årliga konferens i Sälen för någon vecka sedan gick ÖB Micael Bydén ut och varnade för att det kan bli krig i Sverige. Uttalandet väckte stor uppmärksamhet.

– Under den följande veckan fick vi in 1200 ansökningar till Hemvärnet. Vid samma tid ifjol kom det in 230, berättar Laura Swaan Wrede.

Under övningen Geltic Bear deltar flera bataljonsstaber från hela landet. De får träna att samverka med andra bataljoner och andra delar av Försvarsmakten. En särskild spelledningsgrupp skapar olika scenarier. 

– Spelledarna är väldigt kreativa, så det här är en rolig ledningsövning där vi utsätts för olika saker. Bland annat får jag hålla i fiktiva presskonferenser och sånt där, berättar Anders Lindberg.

undefined
"Vi är otroligt glada över att så många vänder sig till Försvarsmakten för att de vill vara med och försvara Sverige. Men vi behöver få in ännu fler duktiga grabbar och tjejer", säger bataljonsbefäl Ulf Sköld, i mitten.

Scenariot för övningen bygger i korthet på att det förekommer social oro och omfattande kriminell verksamhet i den norra militärregionen. Olika grupperingar sprider propaganda och det har skett cyberangrepp mot bland annat banker och butiker. Stockholms skärgård har utsatts för kränkningar och flera olika sabotage har inträffat runt om i landet.

– Sen stegras det med fler och fler incidenter och krig utbryter i vår närhet och Baltikum invaderas. Enligt rapporten vi fick i morse finns det nu även risk att Sverige kommer att bli anfallet inom 24 timmar, berättar Anders Lindberg.

Övningen började i torsdags och avslutas under lördagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!