För polisen i Gällivare är det svårt att bevaka skoterkörningen och man har bristande resurser. Enligt uppgift till NSD förekommer en del "buskörning" med snöskoter på gatorna i tätorten.
– Jag har aldrig sett så mycket körning inne i stan som nu, säger en person som vill vara anonym.
Ett problem som polisen är medveten om samtidigt som man ser att problemen har minskat vid fjällanläggningen och tätorten.
– Vi har märkt att de senaste åren så dras det ut mot byarna i Gällivare, där folk har sommarstugor och så och där sker det körning i fyllan och villan. Det finns säkert ett stort mörkertal för vi är inte där, vi har inte möjlighet med våra personalresurser att vara överallt, säger områdespolis Mikael Hannu.
Det många som kör inom förbudsområden och i skidspåren mellan campingen och lasarettet uppger en person som vill vara anonym.
– Är det inte en förbudsskylt uppsatt så är det många som tror att det är okej att köra, säger han.
På skoterföreningen FsF Nord känner man till att det förekommer en del körning inom förbudsområdet men man menar att det har blivit mycket bättre de senaste åren och överlag kör de flesta bra anser man.
– Jag tycker det blivit mycket bättre, säger skoterföreningens ordförande Sven-Åke Matiasson.
Mellan januari 2005 och maj 2014 omkom 102 snöskoterförare i Sverige. Vintern 2013/2014 skedde sju snöskoterolyckor med dödlig utgång, vilket var ett oförändrat antal jämfört med säsongen innan. En omfattande undersökning vid Umeå universitet visade att av de omkomna mellan åren 2006 och 2012 var mer än hälften alkoholpåverkade.
– Det som är det viktigaste för oss är att man inte kör berusad eller påverkad. Det är en huvudregel och att man har behörighet att köra. Att man följer det leder som finns och inte kör i förbudsområde kommer sedan, säger Hannu.
För polisen är det ett svårt område att bevaka. Dels krävs att polisen har utbildning för skoter och för att köra i fjällvärlden, sedan behövs även behörighet för tungt släp.
– Det finns många parametrar men den allra största parametern är att vi ska ha folk så vi kan skicka ut dem till alla de här ställena och samtidigt ha patruller i Gällivare. Det finns inte ett vakthavandebefäl i världen som går med på att vi åker ut till en by på skoter och lämnar samhället öppet. Som det är nu går vi på en patrull dygnet runt i Gällivare, säger Mikael Hannu.