”Jag gillar att det är så långt överallt”

Ute biter kylan. Men trots det hoppas Mia Edin på värme mellan husen. Sedan två år tillbaka driver hon Face of Gällivare som verkar för att skapa just det.

Närhet och distans. "Det bästa med Norrbotten är att det är så långt bort, men samtidigt har man så nära till allt man behöver", säger Mia Edin, Gällivare.

Närhet och distans. "Det bästa med Norrbotten är att det är så långt bort, men samtidigt har man så nära till allt man behöver", säger Mia Edin, Gällivare.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-12-18 15:15

En kväll låg Mia Edin på soffan och kollade på kulturnyheterna. Efter ett inslag om en kvinna som broderat ”du är vacker som du är” på ett industristängsel fick hon klart för sig vad Gällivare saknat. Sedan en tid tillbaka hade hon tillsammans med några andra personer startat upp Företagsbolaget, och via det uppstod efter den där kvällen i Tv-soffan Face of Gällivare. Ett företag som verkar för att bredda samhällsnormen.

– Efter att Företagsbolaget startade såg vi fortfarande behov och problem som fanns i kommunen. Efter det där inslaget tänkte jag att ”tänk om det är det här som kan sprida värme mellan husen”, berättar Mia Edin.

Det handlar om värderingar, mentalitet och öppenhet för att få Gällivare att bli ett mer öppet samhälle. Mia Edin menar att dagens samhälle i stort är präglat av ”nån annan”-ismen.

– Om man tänker tillbaka till 80-talet så handlade det om kollektivet. Genom åren har det blivit mer ”sköt dig själv och skit i andra”, säger hon.

En mentalitet som hon vill bryta ner. På kontoret där vi sitter står planscher utplacerade med bilder från Face of Gällivares magasin som publicerades tidigare i år. Där skiner arbetet med att öppna upp Gällivare i genom. Personliga porträtt och reflektioner fyller sidorna

– Vi arbetar mycket med att kommunicera utåt, med föreläsningar, event och utställningar. Även med magasinet ville vi lyfta på locket och vi visa att vi alla är människor, berättar hon.

Länet har hon en gång lämnat, för både Luleå och Gävle. Men efter en tid kände hon att hon saknade sin hemort och enkelheten med Norrbotten.

– Det är det som är det bästa med att bo här. Det är väldigt långt i från allt, långt i från kaos. Samtidigt är det väldigt nära till allt man behöver, berättar hon.

En av platserna hon uppskattar mest att ha nära till är Dundret. Där ägnas många svettiga timmar i skidspåren eller löparstigarna.

– Jag älskar att vara ute och svettas, med frisk luft, stjärnklar himmel och bra musik i lurarna. Hade jag varit en som gillat att shoppa hade jag inte bott här, säger hon.

Uppväxten i Yrttivaara, där hela byn stod som lekplats och problemlösning ofta var en del av lekarna, tror Mia har påverkat hennes sätt att jobba.

– Det kan vara därför jag gillar att lösa problem i stället för att tänka ”det där går inte”, säger hon.

Hennes arbete i Gällivare har uppmärksammats på andra håll, och hon har fått förfrågningar att arbeta med de frågorna för hela länet - men för henne är det Gällivare som gäller.

– Det är en rent egoistisk orsak, men jag är uppvuxen här, och vill att Gällivare ska utvecklas. Jag går dessutom i gång på att se resultat, och då behöver jag vara nära där det händer. Jobbar man med hela länet är det svårt att se hur arbetet påverkar i verkligheten, säger hon.

Namn: Mia Edin

Ålder: 35 år.

Bor: Gällivare.

Familj: Sambo, två barn, ett bonusbarn och en hund.

Yrke: Processledare för Face of Gällivare.

Det bästa med Norrbotten: Det är enkelt, och nära samtidigt som det är långt bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om