"Jag bara gråter"

Gunborg och Allan Wennström har levt i hop i 61 år men på ålderns höst har de blivit åtskilda. PRO kämpar för att paret ska få bo tillsammans, men det ser inte ljust ut.- Om bara viljan fanns skulle Gällivare kommun kunna ge dem en handikappanpassad lägenhet med hemtjänst, säger Bror Wennström.

Foto:

GÄLLIVARE2009-10-20 06:00
Det fanns inte plats för både Gunborg och Allan Wennström på äldreboendet och kommunen ansåg att det var för dyrt att bereda även Gunborg Wennström en plats vid makens sida.
Båda ska ha behov
- Vi följer parbogarantin, men då ska båda ha behov av ett särskilt boende. Sådana är reglerna och jag ska inte tycka. Det är en myndighetsutövning och ska man lägga en annan ribba, så är det politiska beslut som måste ändras, säger socialchef Marianne Johansson.
Hållit varandras händer
Gunborg Wennström bor kvar
i parets villa i centrala Gällivare. Varannan dag åker hon till sin make på Gunillahem.
- Han har det bra på Gunillahem, men han saknar mig och jag saknar honom så mycket. Vi har hållit varandras händer hela livet och det vill vi fortsätta med, säger Gunborg Wennström.
Hon har lite svårt att gå, rullatorn följer med när hon tar taxi till Gunillahem.
Gunborg Wennström har haft cancer och brutit lårbenet, yrseln gör sig påmind och hon är orolig för ensamheten i det stora huset. Men hon anses för frisk för att få bo hos maken.
Hoppades på lösning
I måndags fick Gunborg Wennström en kallelse till ett möte med vårdansvariga.
Med förhoppning om att situationen skulle lösas, kom hon till mötet. Djupt besviken insåg hon att mötet handlade om andra saker.
- Jag bara gråter, säger Gunborg Wennström.
PRO:s ordförande, Bror Wennström, säger att hon hade hoppats på en öppning.
- Hon har väckt folks engagemang i den här frågan och hon får PRO:s stöd. Vi tycker att det här ska lösas fullt ut. Det är mänskliga krav som ska tillgodoses. Männi-skor som bott i hop i 60-70 år ska inte skiljas åt. Det är inte mänskligt, säger Bror Wennström.
"Om bara viljan finns"
Det som saknas, säger Bror Wennström, är lite god vilja.
- Palme sa en gång på sin tid att politik är att vilja. Vi kan inte skylla på dålig ekonomi i Gällivare kommun, vi har 16 miljoner i ekonomiskt överskott att klara av det här akuta fallet för. Det finns fler fall och antalet kommer att öka då andelen äldre blir fler i kommunen. Det är en given sak att äldre människor i parförhållanden måste få bo tillsammans. Varför inte ge dem en handikappanpassad lägenhet på Hedgården eller Enen? Där kan de få hemtjänst, säger Bror Wennström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om