Ja till nya vägar möter motstånd

Kommunstyrelsen säger ja till nya vägar i Malmberget: södra och östra länken, vägen mellan Koskullskulle och Malmberget, samt ny väg mellan östra och västra Malmberget.Lars Alriksson (M) hade invändningar och anser att radhusen vid Murgatan ska lösas in innan ny väg byggs.

Lars Alriksson M, var oenig i vägfrågorna och anser att  radhusen vid Murgatan ska lösas in innan den nya vägen byggs.

Lars Alriksson M, var oenig i vägfrågorna och anser att radhusen vid Murgatan ska lösas in innan den nya vägen byggs.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-09-29 06:00
- Malmbergsborna behöver lugn och ro, därför tycker jag att man ska göra goda lösningar. Det här är en sniklösning. Det är olyckligt att de boende i radhusen vid Murgatan plötsligt får en trafikerad led utanför tomten. Vägen kommer nära och den kommer att byggas upp, det blir en så pass stor förändring att radhusen bör lösas in. Hur man agerar i det här fallet är viktigt, det blir ett slags prejudikat för framtida förändringar i Malmberget, säger Lars Alriksson (M).
Det nya gruvstängslet som ska inhägna Elevhemsområdet kommer relativt nära husen och detta är också något man bör tänka på, menar Alriksson, som tror att oförståelsen från politiker beror på att de flesta är Gällivarebor. Lars Alriksson vill ha en helhetslösning för Malmberget med inköpsgaranti från LKAB gentemot fastighetsägare i Malmberget.
Protester mot vägarna
LKAB har meddelat kommunen att vägförbindelsen mellan östra och västra Malmberget, Bergmansgatan, samt vägen mellan östra Malmberget och Koskullskulle kommer att stängas för trafik 2012. De nya vägförslagen möter motstånd från många håll i Malmberget. Bengt och Margareta Anderman, vill stoppa detaljplanearbetena med hänvisning till minerallagen som "ska skydda kommun och privatpersoner från gruvnäringens negativa skadeeffekter". De anser att de nya vägarna leder till stora försämringar och de "boende i östra Malmberget är utsatta för mycket stora miljöstörningar med svåra hälsokonsekvenser och alla som vill flytta härifrån måste få möjlighet att göra det" skriver de i en inlaga.
Spoven inlöst
Stig Eriksson (V) säger att vägfrågorna slutgiltigt kommer att avgöras av kommunfullmäktige.
- Enligt det här förslaget blir kvarteret Spoven inlöst och det är vi eniga om, säger Stig Eriksson.
➤...att vidare utreda frågan om lokal matlagning ute i byarna, för skolor och äldreboenden. Lokal matlagning, före storköksmat, är något som förslagsställaren Landsbygdsrådet tror på.
➤...att anställda vid tekniska kontoret inte längre ska få låna kommunens maskiner och verktyg för privat bruk. Få nyttjar det och utlåning medför administration och kontroll.
➤...att skapa en informationsplats för projekt Nya Gällivare i kommunhusets foajé och flytta Erling Johanssons oljemålningar av fem kommunalråd.
➤...att ge Handikappföreningarnas Samarbetsorgan, HSO, 36 000 kronor, som bidrag till anställningen av en kanslist.
➤...att ge Malmbergets ishall extra driftbidrag med 450 000 kronor.
➤...att förlänga avtalet med Nordan med två år, det är inte aktuellt att bygga ny matsal i Välkommaskolan med tanke på gruvans utbredning.
➤...säger nej till att ta över Folkets hus i Nilivaara.
➤...ska utreda behovet av en kommunal äldrekonsult.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om