Förra hösten köpte LKAB ishallen till en kostnad av nästan 20 miljoner kronor efter att föreningen fört diskussioner med kommunen sedan 2011 utan att komma överens. MAIF:s ordförande Kjell Ragnestam säger att föreningen begärde 18 miljoner kronor. I juli 2015 fick MAIF ett sista bud av kommunen.
– Det låg långt ifrån vad vi ville ha och vi fick med oss att budet kunde komma att sänkas. Det var då vi satte oss ned med LKAB. Kommunen körde med någon form av utpressning och höll inne med driftsbidrag, säger han.
Istället fick föreningen ta pengar från den levande verksamheten för att säkra verksamheten. Kjell Ragnestam säger att föreningen ligger ute med 1.6 miljoner kronor, bland annat för takskottning och ökade kostnader för anställda. Enligt honom skulle kommunen göra en egen upphandling för att kunna driva ishallen, vilket inte har skett. Istället har föreningen genomfört driften mot en ersättning av 229 000 kronor per månad i sju och en halv månad. Mellan april och sista augusti finns inget ekonomiskt beslut att ta ställning till. I runda tal rör det sig om 600 000 kronor för perioden fram till sista augusti för att säkra driften.
Personalen varslades tre gånger och är numera konsulter.
– De ökade kostnaderna beror bland annat på att lönebidrag försvann. Vi äger inte ishallen längre och har inte egen personal så vi har fått köpa tjänsterna på konsultbasis för att ha kunnig personal, säger han.
Även om ingen träning bedrivs i ishallen kan den inte stå tom.
– Man måsta ha igång elen sommartid för att kylvätskan inte ska kristalliseras, vi betalar försäkringar och andra fasta avgifter, säger Kjell Ragnestam.
Pengarna som föreningen fått från försäljningen ligger låsta fram tills dess att ett beslut tas om hur de ska användas.
– Det finns ingen sanning om att de ska läggas på idrottsparken. En dag står man utan pengar, vad gör man då?
– Vi hade en idé om att reparera omklädning så att pojkar och flickor har olika omklädning och kan träna samtidigt. Vi vill bygga ett kansli på IP eftersom vi måste vara borta från våra lokaler 2019 och i dagsläget finns inga planer på att IP måste vara borta. Vi måste använda pengarna på så bra sätt som möjligt, säger Kjell Ragnestam.
– Det kan inte vara så att en ideell förening ska hålla med en ishall för kommunen, det måste vara tvärt om, så är det på andra ställen.
Åsikterna går isär om vad som egentligen hänt. Enligt kommunalrådet Lars Alriksson (M) har kommunen inte hotat att hålla inne med driftsbidrag.
– De begärde förskott på andra halvårets driftsbidrag när vi satt och förhandlade om att överta det första halvåret. Det är klart vi inte betalar ut för det om vi ska köpa den. Vi måste ju bevaka kommunens skattepengar, säger han.
– Vi förde dessutom en diskussion om att överta personalen eller hitta andra former.
Andre vice ordförande i kommunstyrelsen, Henrik Ölvebo (MP), säger att kommunen inte kan drabbas av extra kostnader på grund av föreningens affär med LKAB.
– MAIF har aldrig diskuterat ett pris under 20 miljoner kronor med oss. Det har aldrig varit snack från vår sida om att sänka vårt erbjudna pris, säger han.
– Det har svårt att diskutera med MAIF eftersom förhandlingarna har utgått ifrån vilka belopp som behövs för att investera i Malmbergets idrottsplats och inte ishallens faktiska värde, säger Henrik Ölvebo.
– MAIF valde med öppna ögon att välja LKAB men då kan inte kommunens garanti som utgick från att vi skulle köpa den ligga kvar. De har fått full information om vad deras beslut att sälja till LKAB innebar och det var en risk de var villiga att ta. Vi höjde ändå deras driftsbidrag som är baserad på deras egna beräkningar. Vi har skjutit till extra belopp under alla år , säger Lars Alriksson.
– De måste ju vara beredda att stötta sin egen verksamhet under ett eller ett par år.