Ishallen kan bli kylrum för avlidna

Om inte bårhusen räcker till kan ishallen bli räddningen. Pandemin var en av punkterna på kommustyrelsens möte.

GÄLLIVARE2009-10-15 06:00
Planen för pandemisk influensa, är framtagen av Gällivare kommuns riskhanteringsgrupp.
Haltande service
- De kommunanställda i vården är en högprioriterad grupp och de ska få vaccin under vecka 43, nästa vecka. Det sker i landstingets regi, säger kommunchef Lennart Johansson.
Samhällets service kan bli haltande och verksamheter kan stängas. I planen ingår hantering av avlidna om inte bårhusen räcker till. "Bårhus med ett kylrum finns på Gällivare sjukhus med plats för tio avlidna. I Malmberget finns ett kylrum i Gunillahem med plats för tre avlidna. Vid en extraordinär händelse som kan föranleda att fler människor avlider, kan Malmbergets ishall nyttjas för att förvara avlidna om inte ovanstående kylrum räcker till."
Aktivitetshus
Frågan om ett aktivitetshus för ungdomar utreds. Bakgrunden är den motion som antogs av fullmäktige där Birgitta Larsson (S) och Tommy Nyström (S) vill utreda förutsättningarna för att placera aktivitetshuset i Stackens lokaler. Eva Viltok, (NS) och Anna Henriksson (NS) yrkar på att Centralskolan ska bli ett öppet kreativitets och kulturhuscentrum. I utredningen har framkommit att ungdomarna är nöjda med Stacken, som är placerad i Centralskolans gamla gymnastikhus, men önskar mer utrymme och en uppfräschning av lokalerna. Utredaren föreslår att man öppnar bostadsnära fritidsgårdar vid Sjöparksskolan, Myranskolan och Hakkas skola. Äldre ungdomar mellan 13-26 år bör få Stacken som sin mötesplats.
Kommunstyrelsen beslutade att överföra frågan till Barn-utbildning- och kulturnämnden.
Flera svårigheter
Den demografiska rapport som inlämnats av Komrev, visar på flera svårigheter i Gällivare. Ungdomar lämnar kommunen, bostadsbrist hindrar inflyttning och det är svårt att locka tillbaka utflyttade personer. På grund av elevminskningen och ökningen av antalet äldre måste ekonomiska resurser överföras från barn-utbildning- och kulturnämd till socialnämnd.
Gällivare kommuns ekonomiska situation är under kontroll, trots den ekonomiska krisen. Gällivare har ett prognosticerat budgetöverskott på 16 miljoner kronor. Där skiljer sig Gällivare kommun mot majoriteten av Sveriges kommuner som sett budgetprognoserna spricka i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om