I november förra året tvingades kommunen att stänga is- och evenemangsarenan på grund av brister i takkonstruktionen. Då var tränare från Malmbergets AIF rädda för att uppehållet skulle skada sporten.
Även inledningen av denna säsong kantas av problem.
– Förra helgen var det stängt på grund av personalbrist och nu i helgen var det stängt på grund av isen, och det har varit stängt sedan dess, säger Wilma Persson, konståkningstränare i MAIF.
Bara inom konståkningen är det runt 120 aktiva åkare som drabbas, plus skridskolan.
– Våra åkare får inte träna och det är väl det som är lite jobbigt, för de älskar ju att träna. De har tävling nu till helgen så vi vet inte riktigt hur vi ska få ihop det, säger Wilma Persson.
– Det vi är rädda för när det är så mycket uppehåll är att vi ska tappa åkare.
Ishockeysektionen har samma oro. Där endast A-laget fick vara på is förra veckan.
– Det var för att det var enda laget som hade börjat med seriespel, vi hade även två hemmamatcher som vi kunde genomföra. Men som det är idag får ingen träna, säger Per Karlsson, aktiv i MAIF:s A-lagsverksamhet.
– Alla är besvikna i och med att det var bekymmer i fiol, dels med corona och dels det här med taket som stängde hallen i x antal månader.
På kommunen svarar Dan Johansson, tillförordnad chef på samhälls- och teknikförvaltningen, att störningarna beror på problem med kylanläggningen.
– Vi har kontaktat Bravida som har gjort en felsökning och beställt en ny pump, den kommer att levereras och monteras under de närmaste dagarna, säger han.
Där kommer kommunen åberopa garantifel.
– Då får vi se hur vi reglerar det, säger Dan Johansson.
Personalproblemen ser också ut att lösa sig.
– Det är otroligt svårt att få tag på arbetskraft i Gällivare, det innebär att vi har haft vakanser och försökt lappa och laga, och så blir nyckelpersoner olyckligtvis sjuka. Det är alltid oturligt men när det är känsligt så blir det än värre, säger Sara Källgarn, chef på ungdom-, fritid- och kulturförvaltningen.
– Så har vi då lyckats rekrytera och det är vi jätteglada för, men då måste den personalen få en chans att komma in i arbetet och få utbildning i systemen, det har olyckligtvis sammanfallit.
Sara Källgarn ser framåt med tillförsikt.
– Vi hoppas verkligen att alla de här olika tekniska bekymren ska lösa sig.