När vi pratar med honom vid lunchtid på måndag är utredarna på väg ut till olycksplatsen strax norr om Gällivare.
– Det betyder inte nödvändigtvis att vi kommer utreda olyckan, utan de ska bilda sig en uppfattning på platsen så får vi se, säger Jonas Bäckstrand.
– Vi har börjat samla in fakta och så ska det sedan fattas ett beslut om det blir utredning eller inte.
Hur länge ett beslut dröjer beror mycket på omständigheterna enligt Bäckstrand.
– Det kan komma ett sådant beslut idag men det kan också ta en vecka innan vi har bestämt oss, det beror på vad de får för information på olycksplatsen, säger han.
På morgonen berättade både LKAB och Trafikverket att det i väntan på haverikommissionens bedömning står still på platsen.
– Om vi ska komma till platsen vill vi ju se den i så orört skick som möjligt, så, så fort vi har kunnat dokumentera platsen och händelsen, och bestämt oss för vilka bitar som är intressanta för oss, då kommer vi lämna röjningsmedgivande så man kan påbörja det arbetet, säger Jonas Bäckstrand.
Han tror inte att det innebär några förseningar för verksamheterna.
– I vilket fall som helst behöver de få fram fordon för att bärga så det arbetet pågår säkert redan, säger Jonas Bäckstrand.
Enligt Bäckstrand är det inte ovanligt att haverikommission åker ut på olycksplatser, men just spårutredningar är ovanligare och sker ungefär tre gånger per år.
– Myndigheten gör ungefär 20 utredningar om året och vi är säkert ute på olycksplats i de flesta av de tillfällena och kanske några till. Så det i sig är inget konstigt, säger Jonas Bäckstrand.
– Men vi har inte så många tågolyckor i Sverige, det har vi inte.
Vad är det som avgör om det blir en utredning eller inte?
– Det finns en lagstiftning som styr och den ser lite olika ut beroende på vad det är för typ av verksamhet, till exempel är det olika trösklar om det är en flygolycka eller om det är en tågolycka, säger Jonas Bäckstrand.
– När det gäller järnvägsolyckor är det antingen kollisioner mellan järnvägsfordon eller urspårningar, i det här fallet är det en urspårning, sedan tittar man på konsekvenserna.
Om det är minst en som har omkommit eller minst fem som har skadats allvarligt så ska haverikommissionen starta en utredning.
– Eller om det är så att spårfordon och spåranläggningar har fått så omfattande skador att kostnaderna överstiger två miljoner euro, då ska vi utreda, säger Jonas Bäckstrand.
– Sedan får vi utreda om det är mindre skador, om vi bedömer att det finns säkhertsvinster att göra för verksamheten.
Man har ju lyft från LKAB:s sida att man vill ha mer resurser till Malmbanan, vägs det in i bedömningen?
– Jag skulle inte säga att det vägs in i bedömningen om vi ska utreda eller inte, men det kan naturligtvis få en betydelse i en evenutell utredning hur det ser ut med trafiken och belastningen på sträckan, säger Jonas Bäckstrand.
Om det lutar åt att haverikommissionen startar en utredning vill Bäckstrand inte spekulera i.
– Det vågar jag inte göra. De får bilda sig en uppfattning på plats så får vi återkomma i den frågan.