Inte en konfirmand

För första gången i historien har Gällivare kyrka ingen konfirmandgrupp i kyrkan.
Gällivares sex konfirmander läser nu i Malmbergets församling.
- Förr i världen var det en tradition att konfirmera sig. I dag är det inte en tradition på samma sätt, säger kyrkoherde Anders Bondesson.

Mats Rondahl.

Mats Rondahl.

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2013-01-15 05:00

För få konfirmander är förklaringen till att Gällivare inte har en egen konfirmandgrupp.

Anders Bondesson säger att konfirmationen är en vikande trend i hela landet.

Samarbetar
- Vi hade bara sex anmälningar i år och då samarbetar vi med Malmbergets församling. Vi måste samarbeta när antalet konfirmander minskar. Ungdomarna tänker inte på att vi är två enheter, för dem är Gällivare och Malmberget ett samhälle, säger Anders Bondesson.
Ännu en orsak till de vikande siffrorna är att många ungdomar i Gällivare konfirmerar sig inom den laestadianska väckelserörelsen.

- Där tappar vi en hel del ungdomar. Sen har vi samiska ungdomar som har en egen konfirmation med ett väldigt uppskattat sommarläger. De alternerar mellan Norrbotten, Västerbotten och Jämtland, säger han.

Svenska kyrkan har samiska präster och den samiska konfirmationen sker i kyrkans regi. I fjol fanns en grupp konfirmander i Hakkas, men inte i år. Bondesson säger att Gällivare församling har en livaktig barnverksamhet med öppen förskola i Lapphärbärget, som många Malmbergsbor besöker.

Samarbete är nyckeln för framtiden och snart är Gällivare och Malmberget ett pastorat med en kyrkoherde. Den nya kyrkoherdetjänsten kommer att utlysas och nuvarande kyrkoherdar får konkurrera om tjänsten, alternativt acceptera en tjänst som komminister i pastoratet.

Till Italien
I Malmberget är Mats Rondahl kyrkoherde. Han berättar att det finns två konfirmandgrupper med ett 30-tal ungdomar. I Malmberget lockar man ungdomarna med en resa till Italien.

- Vi har haft en tradition med ett livaktigt ungdomsarbete, en ungdomsgrupp och ungdomskör. Den ena konfirmandgruppen åker på läger till Assisi, den helige Franciskus stad. Det blir en vecka på gästhem vid pilgrimsmålet. Vi har vår egen undervisning parallellt. Ungdomarna får betala resan själv så budgetmässigt blir det inte någon större skillnad jämfört med en lägergård i Sverige, säger han.

Alternativ
Kyrkan är skyldig att ha ett gratis konfirmandalternativ och den andra gruppen (tolv ungdomar) erbjuds ett upplägg med läger på hemmaplan och läsning under sommaren fram till midsommar.

- Ett bra alternativ för dem som tycker att det är för mycket att göra under skolåret, säger Mats Rondahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om