Inte alla EPA-traktorer ville rulla med i paraden

Torget vibrerade av stämning, musik och happenings, när Gällivare kulturfestival invigdes. "Kulturen ger människan en själ och utan eldsjälar ingen Kulturfestival", säger kommunfullmäktiges ordförande Margareta Pohjanen. Ungdomstemat är starkt i år och gänget runt Olivia Rova, lyckades få vuxenvärlden att häpna.

Margareta Pohjanen bjöds på fisksoppa av norske kocken Stian Bryggari.FOTO: Marie Ridderström

Margareta Pohjanen bjöds på fisksoppa av norske kocken Stian Bryggari.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-10-04 06:00

Utan eldsjälar, ingen Kulturfestival. Det sade Margareta Pohjanen, när hon invigde den tredje Kulturfestivalen i Gällivare.
- Kulturen ger människan en själ. Vi behöver alla den livslust och det hopp som kulturen genomsyrar. Kulturfestivalen har kommit till Gällivare för att stanna, säger hon.
Torget vibrerade av stämning, musik och happenings. Ungdomarna i SKAPA-projektet visade upp sin senaste skapelse, musikverkstan, som följdes av en fartfylld dansuppvisning med gruppen Moonlight Kickers.
Utställningar och fisksoppa
Inne på museet invigdes konstutställningen" Tre generationer Haraldsen", där konstnärer från Norge, visar foto, silver och keramik. Fotoklubbens 60-årsjubileum uppmärksammades med en utställning om klubbens historia. Vid utställningen om Gränsleden bjöd norske kocken Stian Bryggari på välsmakande norsk fisksoppa.
- Mycket enkelt recept. Lax, kungsfisk, räkor, morot, purjolök och kålrot, säger han.
Ungdomar som sticker ut
De som väckte mest uppseende denna dag, var ungdomarna som minglade runt 14-åriga Olivia Rovas utställning om "De annorlunda- punk- gothic och screamo." Ungdomar i kejdor, kors och varulvständer, utstickande hårfärger, rakade och färgade huvuden. Ungdomarna berättade att deras klädstil med tillbehör är något de använder i vardagen och inte bara just denna dag.
- Alla ska ha rätt att se ut precis som de vill. Jag vill gå emot strömmen, jag väljer min egen stil och vågar vara mig själv, säger Olivia Rova och ser djupt in i reporterns ögon med sina chockerande crazy-linser.
-Ingen ska dömas för sina kläder och jag vill vara den jag är, man får ett högre medvetande när man söker sig utanför de etablerade gränserna, säger Joel.
Han har flyttat från Skåne till Gällivare för att studera tekniskt basår och tänker sig en framtid som civilingenjör.
- Tyvärr måste jag väl ändra stil så småningom, för att bli accepterad i branschen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om