Under stora delar av 1900-talet var skolorna enligt nationella bestämmelser tvungna att ta med eleverna på ett visst antal friluftsdagar per år. Men friluftsdagarna ströks och numera är det upp till varje skola om eleverna ska få åka längdskidor tills benen brinner, eller inte. I läroplanen finns fortfarande mål kring friluftsliv. I en ny Novus-undersökning får lärare estimera hur pass stor andel av eleverna uppnår målen i friluftsliv och värst tycks det vara i mellanstadiet där bara 64 procent uppnår målen, enligt lärarnas bedömning. I undersökningen uppgav lärare att de ser resurs- och utrustningsbrist som ett hinder för att ta eleverna ut till friska luften. Lärarna uppgav också att de ansåg sig sakna en del friluftskunskap och därför hade svårt att ordna aktiviteter.
Ulf Silvander är generalsekreterare för organisationen Svenskt friluftsliv och han säger att friluftsliv är viktigt i skolan.
– Det finns en typ av elever som är oroligare och som blir lugnare av att vara utomhus. En del skolor har som rutin att barnen får ta en promenad innan nationella prov och då presterar de bättre. Hjärnan syresätts och man blir mer receptiv för att ta in kunskap.
Han säger att det inte behöver vara krångligt. Det kan räcka med att eleverna får göra orientering på skolgården.
I Gällivare kommun har eleverna i skolan fortfarande friluftsdagar, men det finns inget beslut om hur mycket barnen ska vara ute. Varje skola planerar hur många friluftsdagar det ska vara på året.
– För vår del är det ganska naturligt. Det är en del av att vi vill vara en arktisk småstad i världsklass. Vi har förmånen att ha nära till Dundret dit åker eleverna ibland, och sen blir det både längdskidåkning och skridskoåkning. Man kan få låna utrustning via skolan. Vi har ett eget lager med skridskor och skidor, säger skolchefen Eva Martinsson.
Hon berättar att eleverna varje år även får åka på en fjälltur och tälta och säger att det är möjligt därför att de flesta föräldrar i kommunen har ett tält hemma.
– Då får de pröva friluftslivet ordentligt, och det brukar vara ganska uppskattat säger hon.