Ingesson: "Ovissheten det värsta"

Landslagsåkaren Anders Södergren ställer in sitt deltagande i världscupen i Gällivare efter beskeden om att han har cellförändringar i ena testikeln.Förbundskaptenen Magnus Ingesson vet vad han går i genom.Han har varit med om det själv.- Ovissheten innan provsvaren kommer är det värsta, säger han.

Foto:

GÄLLIVARE2008-11-21 13:27
Anders Södergren, tävlande för Östersunds SK, skulle ha startat i det svenska laget i skidornas världscup i Gällivare under helgen. Under fredagen gick han ut med ett pressmeddelande och berättade om att de cellförändringar som läkarna har upptäckt. Han opererades akut under fredagsmorgonen, men det kommer dröja ytterligare en tid innan han vet om cellförändringarna beror på cancer och om den i så fall är elakartad.

Magnus Ingesson fick beskedet i onsdags kväll när Anders Södergren ringde upp. Enligt honom hade Södergren fått klartecken från läkarna att starta i Gällivare för att sedan genomföra operationen efter helgen, men det var aldrig något riktigt alternativ.
- Han ville ha ut det ur kroppen så fort som möjligt och jag förstår honom. Frågan är också om han hade kunnat hålla fokus på tävlingarna, säger Magnus Ingesson.
Förbundskaptenen från Piteå har själv behandlats för testikelcancer. Han fick beskedet i oktober 1994 och efter att ha genomgått operation och tre cellgiftsbehandlingar blev han friskförklarad ett drygt halvår senare.

Nu åker Magnus Ingesson runt och föreläser om sina upplevelser och om sin kamp mot cancern. Tanken är att hans erfarenheter ska kunna vara till hjälp även för Anders Södergren.
- Han är en tävlingsmänniska och kommer säkert att vilja ta kontrollen över händelserna. Det gäller att fråga om allt, även om man blir en finne i rumpan på läkare och sköterskor. Det var i alla fall mitt sätt att ta mig i genom det, säger han.

Magnus Ingesson säger att han kom ut på andra sidan som en starkare människa, både mentalt och rent fyskiskt. På meritlistan finns bland annat en niondeplats från VM 2001 och en åttondeplats från OS 2002.
- Jag ville tillbaka till skidåkningen och bli en bättre åkare än vad jag hade varit. Det var det mål som jag hade framför mig hela tiden, säger Magnus Ingesson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om