Ingen tillsyn i arresten - polisbefäl inför rätta

Kvinna lämnades utan tillsyn i arresten i flera timmar. I dag började rättegången mot polisbefälet som misstänks bära ansvaret.

ÅTALAS. Rättegången mot det misstänkta polisbefälet började i dag.

ÅTALAS. Rättegången mot det misstänkta polisbefälet började i dag.

Foto:

GÄLLIVARE2015-10-01 21:30

Städerskan hörde kvinnan knacka från en cell på arresten i Gällivare vid halv tio-tiden på morgonen. Ingen arrestvakt var på plats.

Kvinnan var utan tillsyn i två och en halv timme. För berusade personer ska tillsyn göras varje kvart.

LÄS MER: Polisbefäl åtalas efter konflikter

Ett polisbefäl står åtalad för tjänstefel och urkundsförfalskning, alternativt osant intygande, alternativt tjänstefel efter händelsen. Rättegången hölls i Gällivare Tingsrätt i dag.

Åklagaren menar att befälet hade ansvar för tillsynen av kvinnan och att denna brustit. Befälet ska ha förfalskat två kollegors signaturer för att få det att se ut som om tillsyn gjorts.

Befälet förnekar brott, men medger att han själv skrivit signaturerna – men med tillåtelse. Han menar också att han inte var ansvarig för arresten, utan hade informerat om att arrestvakter saknats och lämnat över ansvaret till en annan polischef, som var den som anmälde händelsen.

– Vi är inte de bästa vänner. Vi har helt olika uppfattningar vad gäller ledarskap och jag försöker sköta vår relation professionellt, säger befälet under rättegången.

Fem vittnen hördes på rättegången. Polischefen var en av dem och bekräftade att det finns meningsskiljaktigheter dem emellan. Polischefen menar att han inte informerats och tagit över ansvaret för arresten.

Befälets försvarsadvokat Magnus Müchler tycker att dagen gått som planerat.

– Parterna har sagt det vi förväntar oss att de ska säga. Det är tydligt att det finns en konflikt mellan två personer och att alla känner till den. Jag tänker också att den här händelsen hade kunnat hanteras på ett annat sätt - att man undersöker vad som egentligen hänt. Nu skriver man istället en polisanmälan.

Åklagaren yrkar böter och villkorlig dom som straff, förutsatt att befälet döms på båda punkterna. Dom meddelas nionde oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om