Ingen skyltning i förtid, här inte

Hos Marielle Nordmark är det ingen julskyltning i förtid. Hon väljer i stället att hålla på det traditionella.Julskyltsöndagen det var lite av lilla julafton för henne som barn, minns hon.

Marielle Nordmark till höger och Lotta Lindberg håller på traditionerna.Först på julskyltsöndagens morgon faller täckelsen från deras skyltfönster. FOTO: John Filipsson

Marielle Nordmark till höger och Lotta Lindberg håller på traditionerna.Först på julskyltsöndagens morgon faller täckelsen från deras skyltfönster. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2008-12-01 06:00
Marielle Nordmark driver en kombinerad dam- och herrkonfektionsaffär i centrala Gällivare.
Men till skillnad mot många andra finns inte ett spår av julskyltning i hennes fönster, eller inne i butiken. I stället är de tre stora glasytorna förtejpade med papp för att hindra insyn.
Varje år
- Vi kommer att julskylta nu på lördagskväll efter stängningsdags, säger Marielle Nordmark. Och sedan tar vi ner pappskivorna troligtvis först på julskyltsöndan.
Så har hon gjort nästan varje år under tiden hon har drivit affärsrörelse. Även om hon är, om inte ensam i alla fall en av de få i samhället som tillämpar den gamla metoden med skyltning inför julen.
- Det har väl med min barndom att göra, säger Marielle Nordmark. Julskyltsöndan var alltid lite av en högtid och då hade alla affärsidkare skyltfönstren täckta sista dagarna inför skyltningen.
Inte förrän på skyltsöndans morgon lät de täckelserna falla, enligt Marielle.
- Som barn och även som ung vuxen tyckte man att det då var jättespännande att gå ut och beundra allt vackert som handlarna visade upp.
Få i dag
I dag är det få, om ens någon fler som gör som Marielle Nordmark. Och låter täckelserna för sina fönster falla först på julskyltssöndagens morgon.
- Jag har gjort det i stort sett alla år sedan jag själv blev affärsinnehavare och det ska jag försöka fortsätta med också åren framöver.
Efter stängningsdags på lördag sätter hon och hennes anställda Lotta Lindberg igång med att julskylta i affären och fönstren ut mot gatan.
- Det är lite av en speciell känsla att visa upp nyskyltade fönster för besökarna på julskyltsöndan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om