"Ingen lyssnar på oss"

Hyresgästerna i kvarteret Sjöjungfrun är inte nöjda med svaret från Top bostäder.Vi kan inte vänta ytterligare ett år på renovering, säger de.

Birgitta Wettainen.

Birgitta Wettainen.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-05-02 06:00
Hyresgästerna på bostadsområdet Sjöjungfrun i Gällivare anser att det har fått nog nu. Detta när de i gårdagens NSD fick läsa svaret på sin klagan från Top bostäders vd Märit Palo.
- Vi är inte beredda att vänta ytterligare ett år på renovering, säger Birgitta Wettainen, en av hyresgästerna som har bott stadigvarande i kvarteret sedan 1989.
Under de åren har hon kunnat uppleva det årliga förfallet på bostadsområdet Sjöjungfrun, nästan mitt inne i centrala Gällivare.
Protestera
- Ingen lyssnar på oss varken Top bostäder, eller hyresgästföreningen och under tiden gror bostadsområdet igen, säger hon.
Hyresgästerna, säger sig nu vara beredda att gå samman och protestera mot Top bostäder, men även den lokala hyresgästförening.
- Vi betalar 80 kronor varje månad till hyresgästföreningen, men någon hjälp därifrån har vi aldrig fått. Och en av de åtgärder vi eventuellt kan tänkas vidta är att vi begär ett gemensamt utträde ur föreningen.
Hyresgästerna säger sig också vara beredda att deponera hyran hos länsstyrelsen, i stället för att betala in den till Top bostäder. Detta för att sätta press på bostadsföretaget och få dem att agera snabbare.
- Vart går egentligen våra hyrespengar? frågar sig Birgitta Wettainen. Förfallet av det här bostadsområdet har pågått under många år, utan att några åtgärder har vidtagits från Top bostäders sida.
Berne Sehlberg är ordförande för det kommunägda Top bostäder sedan tre år tillbaka, men kan inte lova några snabbare åtgärder.
Följer renoveringsplan
- Vi är tvungna att följa den renoveringsplan som är uppsatt, inte minst ekonomiskt, säger han. Sjöjungfrun finns med i den planen och undan för undan betar vi av vårat bostadsbestånd.
Top bostäder har under många år haft en eftersläpning på sitt underhåll av fastighetsbeståndet. Och det är först på senare år som bostadsföretaget har börjat komma ikapp.
Förra året budgeterade vi renoveringar för 14 miljoner, men det blev 16 innan året var förbi, säger Berne Sehlberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om