Inga löften men beröm
Fler poliser till Gällivare ska ge föryngring i kåren och möjliggöra större fokus på brott som inte anmäls. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) gav inga löften men berömde polis och åklagare i Gällivare.Bland annat för att de redan tacklar den nya utmaningen i ungdomar som hotar via sms och internet.
Håkan Nyman, chefsåklagare i Norrbotten (t v) och åklagare Ulrika Schönbeck (i vit polotröja), tog fasta på att länets polis- och domstolsväsende uppfyller satta mål, trots knappa resurser och långa avstånd. Statsminister Fredrik Reinfeldt (t h) berömde. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Sverige har en god förmåga att
stå emot brott. Knappa resurser och stora bevakningsytor till
trots, liksom det faktum att Gällivare faktiskt haft ett brott med dödlig utgång per år de senaste åren.
Svårt rekrytera poliser
- Ni har en bra täckning av situationen, både polis och åklagare, sa han.
Urban Pohjanen, operativ chef för polisen i norra Lappland, framhöll på svårigheten i att rekrytera poliser till framför allt Gällivare.
- Vi har 51 poliser i Gällivare, Kiruna och Jokkmokk och vi skulle behöva komma upp i 70. Det är mycket Malmfälten kontra kusten. När de öppnar kranen där får vi inga poliser hit. Likadant är det för Östra Norrbotten, sa han.
En krympande marknad för poliser i Sverige såg statsminsitern som en rekryteringsfördel för Gällivare.
- Jag hoppas att den ökning av poliser som sker i Sverige också ska komma Gällivare till del. Snart måste de större polismyndigheterna säga nej, nu ryms inte fler här. Sen tycker jag ni ska uppmuntra bygdens söner och döttrar att bli poliser, det har fungerat på många ställen, sa han.
Nya resurser behövs
Han berömde polis och åklagare för att redan tackla ungdomars hot via internet och sms.
- Väldigt mycket av våldets vardag är ju också ungdomars vardag. I en ungdomsvärld där vuxna inte släpps in och som alltid i miljöer där det förekommer hot finns en risk att ungdomar tror att det här måste vi acceptera. Att uppmärksamma det här är en början till att komma nära inpå, för föräldrar och skola men även för rättsväsendet.
Domstolsväsendet i länet hanterar inte mindre än 5 500 misstänkta brott varje år.
- Vi gör det bra och lever upp till de mål som sätts gällande lagföring och genomströmning i rättskedjan. Vi har tillräckliga resurser för att driva verksamheten på ett hyggligt sätt men den tål inga långvariga sjukdomar bland medarbetarna, sa chefsåklagare Håkan Nyman och pekade även på behovet av nya resurser inför kommande pensionsavgångar.
Vill processa via länk
Gällivares åklagare känner av att det inte finns mycket luft i organisationen. Särskilt inte om ett fall som misstänkta mordet på Carolin Stenvall kommer på.
- Då är vi två åklagare som ska rådda den övriga verksamheten också, sa Ulrika Schönbeck.
Att kunna processa via länk oftare än vad möjlighet ges skulle spara många långa resor för åklagarna.
- Exemplevis till hovrätten i Umeå. Det skulle efffektivisera oss enormt, sa Schönbeck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!