– Det skulle slå väldigt hårt mot oss. Förutom alla fjällturister som inte får kliva av så har vi även bagage, post och varutransporter som kommer med bussen, säger Johan Påve, förståndare vid Svenska turistföreningens (STF) fjällstation Saltoluokta.
Säsongen börjar den 24 februari. Saltoluokta ligger efter populära Kungsleden, på södra sidan av Stora Lule älv. Vintertid går en skoterled från Kebnats över isen. Sommartid trafikeras leden med båt.
Problemet finns dock bara vintertid, eftersom bussen på sommaren kör ner till bryggan och vänder där.
– Det måste finnas en busshållplats på vintern. Det är jätteviktigt att hitta en lösning, säger Påve.
Anledningen till att länstrafiken nu tagit beslut att inte stanna vid Kebnats är att hållplatsen vintertid är för liten. Verksamheten bedöms inte vara säker.
– Det är ingen busshållplats utan mer en p-ficka anpassad för personbilar. Och passagen är väldigt trång. Ju mer snö det blir, desto längre ut i vägen står bussen. Eftersom fickan är på vänster sida kliver passagerarna ut mitt på vägen. Och bara 100 meter från där bussen stannar är det ett krön så sikten är dålig. Det är en säkerhetsfråga, säger Kenneth Johansson, vd vid länstrafiken.
Tills vidare är beskedet från länstrafiken att bussen stannar i Stora sjöfallet, ett par mil västerut.
Förhandlingar för att hitta en lösning pågår dock. Förutom STF och länstrafiken är även Gällivare kommun och Trafikverket inblandade.
– Det är klart vi är bekymrade. Saltoluokta är en välkänd destination och turismen betyder mycket. Många kommer med tåg och åker vidare med buss. Vi hoppas det finns möjligheter med tillfälliga lösningar i vinter, säger Bernt Wennström, utvecklingssekreterare vid Gällivare kommun.
Ett förslag är att bussen vänder i Stora sjöfallet och kör tillbaka. Resan blir längre, men passagerarna kliver inte av på vägen i alla fall. En annan lösning är tillfälliga skyltar med hastighetsbegränsning som varnar när bussen är på plats.
En långsiktig lösning vore att göra den befintliga p-fickan djupare. Urban Vesterberg, åtgärdsplanerare vid Trafikverket, anser att problemet är komplicerat.
– Vi får se vad som händer. Att hitta en långsiktig lösning i vinter går knappast. Vidare är det Natura 2000-område och marktillhörigheten måste utredas. Vad vi än gör så blir det en dyr affär, säger Vesterberg.