Barnen på fjällanläggningarna
i Ritsem och Stora Sjöfallet har fått möta sagofiguren Illå. Med lekar och skapande i färg och form vill Illås skapare Marina Keinström förmedla glädje och kunskap.
I sommar kommer Illå till Hembygdsområdet i Gällivare.
- När jag flyttade hem till Gällivare efter 24 år i mellansverige hörde jag att sagofiguren Plupp försvunnit från Hembygdsområdet. Då föll det sig naturligt att skapa en egen figur för Gällivare, säger Marina Keinström.
Illå är ett litet skogsväsen som föddes ur en blomknopp. En busig och äventyrlig figur som vill upptäcka midnattsolens land. Marina Keinström har skrivit en barnbok om Illå. I boken får barnen möta örnen Freja, skogstomten Salle, spindeln Clara och skogsmusen Valle
i Soldalen.
- Jag har hantverkat småfolk i alla tider och skapat skogsväsen, dockor som är 30 cm höga. Jag har sysslat med måleri och konsthantverk. När jag skapade figuren Illå och fick den att leva, blev nästa steg att skriva en barnbok, säger Marina Keinström.
Illåprojektet ägs av Medborgarskolan Nord och planeringen var att ge ut barnboken med stöd av minoritetsstödspengar. Ett eventuellt överskott skulle skänkas till Bris och förbereda nästa bok. Nu har Marina Keinström fått avslag på sin ansökan och söker andra vägar. Argumenten är bland annat att boken bör tryckas på lulesamiska
i stället för nordsamiska och meänkieli, eftersom Gällivare ligger i lulesamiskt område.
- Det talas mest nordsamiska
i Gällivare. Det har kanske gått troll i Illåprojektet. Jag blev ombedd att ändra namn på Illå som först hette Illo, då skulle ansökan troligen gå igenom. På nordsamiska betyder Illo lekfull/glädje, men på lulesamiska betyder det niding, fick jag höra. På mienkeli betyder illonen glad. Jag ändrade namnet, men trots detta hittas nya argument för att neka minorietsstöd, säger en besviken Marina Keinström.
Illå på Hembygdsområdet
Under våren har barn på fjällanläggningarna i Ritsem och Stora Sjöfallet mött Illå.
- Vi målar, läser sagor och leker. Turister och besökare har uppskattat barnaktiviteterna, säger Marina Keinström.
I sagan om Illå finns en liten pedagogik inbyggd. Barnen får i sagans form lära sig mer om naturen och samhället.
I fjol sommar fanns Illå på Hembygsområdet i Gällivare. Även denna sommar kan barnen möta Illå tre dagar i veckan. Med hjälp av feriejobbande ungdomar blir det barnaktiviteter som diamantvaskning, naturstig, skattjakt och fika med illåkakor i skogskåtan.