Hyresgäster protesterar mot försäljning av Rallarrosen

Hyresgästföreningen protesterar mot den planerade försäljningen av Rallarrosen. – Hyresgästerna befarar det värsta. Chockhöjda hyror eller ombildning till bostadsrätter, säger verksamhetsutvecklare Adam Andersson

Hyresgästföreningen protesterar mot den planerade försäljningen av Rallarrosen. Verksamhetsutvecklare Adam Andersson säger att oron är stor hos hyresgästerna.

Hyresgästföreningen protesterar mot den planerade försäljningen av Rallarrosen. Verksamhetsutvecklare Adam Andersson säger att oron är stor hos hyresgästerna.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-11-28 13:34

Som NSD tidigare berättat har Topbostäder AB fattat beslut om att de vill sälja två bostadsområden, Rallarrosen och Arkitekten, till en privat, än så länge hemlig, intressent. En fråga som ska behandlas av kommunstyrelsen. Nu börjar protesterna strömma in. Vid ett bostadsmöte på Rallarrosen var stämningen upprörd, enligt Hyresgästföreningens verksamhetsutvecklare Adam Andersson.

– Vi hade ett möte på tisdagkväll där jag informerade om läget. Här finns 67 lägenheter. Hyresgästerna är oroliga och vill ha kvar allmännyttan som hyresvärd. Kritiken är stark mot Topbostäder som inte haft någon dialog med hyresgästerna innan beslutet.

Namninsamling i protest

Nu pågår en namninsamling i protest mot planerna. Man befarar följande scenarier. 1. En oseriös värd som låter området förfalla. 2. En tokrenovering som kostar multum och innebär chockhöjda hyror. 3. En ombildning till dyra bostadsrätter.

– Hyresgästerna klagar på eftersatt underhåll, men tror inte en försäljning leder till något positivt. Korsiktigt ger det Topbostäder pengar för nyproduktion men i förlängningen skapas nya problem, säger Andersson.

Hyresgästföreningen och Topbostäder har ett boinflytandeavtal som ska garantera hyresgästerna inflytande.

– Hyresgästerna upplever att bostadsföretaget går bakom deras rygg. Ingen dialog och kort varsel innan beslut. Rallarrosen är ett omtyckt område med radhusliknande boende. Nära centrum och nära naturen. Låg omflyttning. Här har Topbostäder satsat på ett utomhusprojekt med buskar och vintergröna planteringar, säger Adam Andersson.

På fredag kallar Hyresgästföreningen till nästa möte i bostadsområdet Arkitekten. Även där väntas protester.

"Var emot försäljning"

Topbostäders vd, Märit Palo, säger att frågan inte är avgjord, i övrigt hänvisar hon till styrelsen. Topbostäders ordförande Berne Sehlberg är utomlands. Styrelseledamot Ove Haarala säger att han var den enda i styrelsen som var emot försäljning.

– Personligen tycker jag att det är alldeles för bråttom. Vi ska träffa ägaren i december för att få en strategi i frågan. Vad vill ägaren med Topbostäder? Ägardirektiv finns förvisso men jag saknar en strategi från företaget. Visst kan man tänka sig en försäljning men med tanke på den låga räntan i dag finns ett gyllene tillfälle att låna pengar. Självklart ska vi bygga nya bostäder men vi ska inte köra ett ensamt race, säger Haarala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om