Hörselskadade på omtyckt tur

Hörselskadades riksförbund har i helgen hållit årsmöte i Gällivare. Vid en guidad busstur i Malmberget visades Kaptensgropen och historiska bruksmiljöer som hotas av rivning .

Bussen stannade vid Fjällnäs slott, som en gång var överste Bergmans sommarresidens.

Bussen stannade vid Fjällnäs slott, som en gång var överste Bergmans sommarresidens.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-04-18 06:00

När HRF samlades till distriktsårsmöte blev det guidad busstur i Malmberget med kulturarbetare Tord Pettersson.

- Inom en snar framtid är hela Hermelinsområdet borta med historiska bruksbostäder från förra sekelskiftet. Här finns författaren Björn-Erik Höijers hus, ska det rivas eller flyttas? Jag tror att LKAB vill riva alltihop men riksantikvarieämbetet har blandat sig i och nu måste man spara ett av husen i Långa Raden, säger Tord Pettersson.

Hermelinsgruvan
Han visar porten till den gamla Hermelinsgruvan som var en stor arbetsplats en gång i tiden. Innanför portarna står ett antikt ellok från 1889. Gruppen får se gruvstängsel som omgärdar samhället, Kaptensgropen som delar samhället, det anrika bolagshotellet, med vacker inredning och fin kost, som står innanför stängslet. Han berättar om det gamla klassamhället, där han, som arbetarunge från Hermelin, blev bortmotad med vaktmästarens kvast om han närmade sig bolagskontoret eller ingenjörsbostäderna på "gräddhyllan".

En intressant guidning tyckte gruppens deltagare innan de åter satte sig vid årsmötesförhandlingarna. Ordförande för HRF distriktet, Järker Lundström, säger att man beslutat sig för att lägga årsmötet i Malmberget, för att många vill utforska intressanta platser i Norrbotten.

HRF i Norrbotten har 1 711 medlemmar. Under 2010 har man haft ett aktivt verksamhetsår och nu vill HRF flytta fram sina positioner och uppmärksamma gruppen yrkesverksamma och anhöriga. Motton för föreningen är att ingen ska känna sig osynlig. Föreningen vill förbättra kontakterna med media och skapa en stimulerande verksamhet, där man inte är rädd för nya grepp.

HRF bedriver intressepolitiskt arbete på alla samhällsnivåer. De ställer krav på politiker och ansvariga i kommuner, landsting och riksdag. HRF påtalar brister i samhället och initierar förändringar. HRF vill ha bättre hörselvård, bättre arbetsliv, skola, samt ökad delaktighet och tillgänglighet

Vid mötet deltog medlemmar från hela Norrbotten. Arvidsjaur och Arjeplog har bildat gemensam förening från och med januari 2011.

I Gällivare är Ulla-Britt Jonsson ordförande för den lokala föreningen.

- Vi tycker att årsmötet var jättefint och den guidade turen uppskattades av medlemmarna. Vi har 160 medlemmar i Gällivare och vi har informationsträffar på Enen om skötsel av hörapparater, vi inspekterar hörselslingor och vi har medlemsmöten med julgröt, palt och surströmming, varje år åker vi på en medlemsresa, i år gick den till Nikkaluokta.

FaktaDistriktsstyrelse 2011
➤ Ordförande och studieorganisatör Järker Lundström, Luleå, vice ordförande Ronnie Nordqvist, Kalix, kassör Kjell Öhrberg, Piteå, sekreterare Ritva Tamminen, Luleå. Ledamöter Ulla-Britt Jonsson, Gällivare, Marianne Morin, Kalix, Anna-Maj Jönsson, Gällivare. Ersättare Britt-Marie Fjällborg, Kiruna, Maj-Lis Fransson, Gällivare och Alice Larsjos, Arvidsjaur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om