Varför hon reagerar så är kanske inte så konstigt med tanke på att hon jobbar kraftfullt för att försöka skrubba bort machokulturen i Gällivare. Som projektledare för Face of Gällivare är fokuset inriktat på könsroller. Sedan 1,5 år tillbaka kör Julia Palo och kollegan Katarina Larsson, utbildningar som riktar sig till arbetsplatser och företag.
– Oavsett vad du har för bakgrund så bygger det så mycket på dina egna reflektioner. Det handlar inte om att du ska ändra åsikter, eller tycka som mig, utan att människor på exempelvis arbetsplatser blir bättre på att kommunicera med varandra och vara öppna för att vi är på olika sätt.
Intresset för frågor som bottnar i att motverka de machokulturella strömningar som finns är mycket stort.
– Det är efterfrågat. Mer än vi hinner. Sedan vi började utbilda har vi haft ett 20-tal arbetsplatser och 250 deltagare men många har återkommit. Totalt har vi haft 600 deltagare på utbildningarna.
Utbildningen kan bli en ögonöppnare för många.
– Det man säger är att "alla borde ta del av det här eller att det här är inget som vi pratar om i fikarummet, men det borde vi göra", säger Julia Palo.
Coronaläget har satt stopp för fysiska möten under ett par månader och kön till utbildningarna har vuxit. Men det har lösts via digitala utbildningar och dela utbildningspaketet den vägen, med webinar och en digital plattform. Dessutom har man jobbat med en undersökning som baseras på hur det sociala klimatet ser ut i kommunen.
– Vi har gjort nu en kvantitativ mätning med enkäter på sociala medier. Vi har bett människor svara på frågor kring socialt klimat i kommunen och hur man trivs. Vi har fått in över 800 svaranden. Resultatet är ännu inte helt färdigställt. Men det är på gång och presenteras med procentsatser och sådant som visar resultaten tydligt.
För en dryg vecka sedan kunde man på sociala medier även ta del av en välläst krönikan, undertecknad Julia Palo. Den kom till i farten efter att hon börjat se tv-serien, Björnstad, som bland annat är inspelad i Gällivareområdet.
"HBO:s efterlängtade serie Björnstad har äntligen haft premiär och visst är det fint att äntligen få se sin hemort skildras i en påkostad tv-serie. Tänk att äntligen få känna igen sig. Något som inte känns lika roligt att känna igen sig i är den unkna jargong som serien skildrar", skriver Julia Palo.
För Julia Palo är speciellt en scen i serien mycket talande och riktigt jobbig att se. Den är från ett omklädningsrum i hockeysammanhang. Scenen må vara inspelad i ett omklädningsrum i Malmberget, men hon menar att jargongen som används där lika gärna hade kunnat spelas in på arbetsplatser, krogen, bland vänner eller sociala medier.
– Det kändes jobbigt att titta på. Man känner igen sig och det blir nära eftersom det finns dialektala igenkänningar också. Sedan så är det hela kulissen med Malmberget och vinter. Jag ville få fram att det är kul att känna igen sig i omgivningen. Men samtidigt så känner man igen sig i uttrycken och jargongen och det känns inte lika kul att känna igen sig i, säger Julia Palo.
Hon menar dock att schablonbilden av hur det ser ut i Norrbottens inland blir en stereotyp för hur man är i Malmfälten.
– Det är inte unikt för oss här. Det är viktigt. Omklädningsrumsscenen hade kunnat utspela sig var som helst i hela Sverige, säger Julia Palo.