Hon öppnade klädbutik i centrum

Bettina Andersson har förverkligat sin dröm. Hon vill bidra till mer liv i Gällivare centrum.

MYSHÖRNA. Här kan gubbarna parkera medan frun provar kläder. Kaffe och tidningar finns under väntetiden.

MYSHÖRNA. Här kan gubbarna parkera medan frun provar kläder. Kaffe och tidningar finns under väntetiden.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-12-06 10:04

Varje morgon när Bettina Andersson kliver in i sin nya klädbutik på Storgatan känner hon en porlande glädje över att hon gjorde det. Öppnade en ny klädbutik i centrum av Gällivare.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för kläder och mode. Utbudet är inte så stort i Gällivare och jag vill gärna bidra till att det blir mer liv i centrum, säger hon.

Bettina Anderssons har döpt sin butik till Wains, namnet har hon hämtat från ordet fåfäng på engelska.

– Jag vill ha en egen nisch, med kläder som passar både yngre och äldre. I en mellanprisklass, men även lite dyrare märken. När jag köper in kläder tänker jag på vad jag själv vill ha och vad som passar min moster och mormor. Jag fokuserar på damkläder men har också lite herrkläder, säger hon.

I lokalen finns kristallampor, lyktor, ett antikt skrivbord, en ornamenterad spegel och en "myshörna" där gubbarna kan parkera medan fruarna provar kläder. Kaffe och tidningar finns under väntetiden.

– Jag vill ha en hemtrevlig och mysig inredning i butiken. Barnen ska få en back med leksaker, säger Bettina Andersson.

Att ta steget från vården in i klädbranschen har varit ett spännande äventyr. Hon har alltid trivts som undersköterska i hemtjänst och demensvård, men kände att hon ville gå vidare.

– Man måste våga utvecklas, det är inget farligt. Jag har en arbetsgivare som varit vänlig nog att ge mig tjänstledigt en tid, så jag kan prova den här branschen, säger hon.

År 2008 jobbade hon i en herrklädesbutik i Luleå och detta gav inspiration och färdriktning för framtiden.

– Det var väldigt lärorikt och roligt. Killar är så tacksamma för hjälp i klädvalet, tjejer vet ofta vad de vill ha. Jag lärde mig att läsa av kunderna rätt så jag oftast kan se vilken hjälp de vill ha. Jag tror att vi som jobbat i vården är ganska serviceinriktade, säger hon.

Bettina Andersson har man och tre barn. Än så länge tycker hon butiken går bra att förena med familjelivet.

– Jag tycker att jag har mer tid för barnen nu, på morgonen hinner jag mysa med dem innan jag öppnar butiken, säger hon.

Vad gör du om fem år?

– Då hoppas jag att jag har utvecklat butiken och har ett större utbud, med mer herrkläder. Jag hoppas att jag har en anställd och kanske till och med öppnat en filial, säger Bettina Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om