Hon fråntogs arbetsuppgifter – vann tvist mot kommunen

Ingela Paulisdotter hade under tre års tid jobbat halvtid som minoritetssamordnare. När hon blev fråntagen sitt uppdrag startades en tvist med kommunen som hon vann med hjälp av sitt fackförbund.

Ingela Paulisdotter blev för ett halvår sedan fråntagen sina arbetsuppgifter som minoritetssamordnare. Nu har hon vunnit en tvist med Gällivare kommun.

Ingela Paulisdotter blev för ett halvår sedan fråntagen sina arbetsuppgifter som minoritetssamordnare. Nu har hon vunnit en tvist med Gällivare kommun.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-12-17 06:00

I samband med att Ingela Paulisdotter fick lämna sitt uppdrag för drygt ett halvår sedan riktade finska-, meänkieli- och den samiska föreningen kritik gentemot Gällivare kommun beslut att plocka bort Ingela Paulisdotter från hennes arbetsuppgifter. Motiveringen till beslutet var att det inte finns något förtroende för henne.

– Vi har ingen insyn i frågor som berör oss och jag kan inte förstå varför vi inte blivit tillfrågade om hur vi upplevt samarbetet, säger Ellen Lundgren, ordförande för Finska föreningen.

Ingela Paulisdotter har via sitt fack, Akademikerförbundet, drivit en process gentemot Gällivare kommun. Under den processen har man konstaterat att kommunen agerat fel genom att frånta arbetsuppgifterna.

– Jag fick en mindre summa pengar utbetalad och jag kände mig nöjd. Det kändes som att jag hade fått upprättelse, säger hon.

Ingela Paulisdotter hade innandess tackat nej till ett avgångsvederlag på 14 månadslöner och hon kommit överens att utöka de 50 procenten hon jobbat med alkoholhandläggning till 100 procent.

– Jag resonerade att det inte långt kvar till pension och nu när jag har mitt skadestånd hade jag fått upprättelse. Det spelar inte någon roll vad de snackar om mig i korridorerna, säger hon.

Men det skulle visa sig att de 10 000 kronorna som Ingela Paulisdotter uppfattat som ett skadestånd, inte var det.

En tid senare får Ingela Paulisdotter vid sitt individuella lönesamtal besked om att hon inte hade rätt till någon löneökning. Trots att det konstaterats att kommunen agerat fel genom att frånta henne arbetsuppgifterna.

– Jag uppfattar det som att jag ska bestraffas då man anser mig skyldig för mitt beteende. Det jag "gjort" är så pass allvarligt att mina arbetsuppgifter gällande minoritetsspråk inte kan eller ska ligga hos mig och jag får inte heller den lön som jag borde ha rätt till, säger hon.

Cathrine Mattson, chef för nämnd och utredning, uppger att Gällivare kommun har som policy att inte uttala sig ärenden som kopplat till personer eller personärenden.

Vad jag förstår har det här beslutet även en påverkan på samrådsgruppen för minoriteter, så det är kanske inte bara en personfråga?

– Jag kan inte kommentera enskilda personer eller personärenden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!