Hon fick gå - trots dubbla utbildningar

Bibliotekarie Elena Kurkkio blev uppsagd från biblioteket, trots två akademiska examina. Uppsägningen betecknar hon som "hastig, nervös och arrogant". - Min uppsägning kan man kalla att få sparken. Högutbildad personal är inte efterfrågad i Gällivare.

"Gällivare kommuns högskoleutbildningsnivå är betydligt lägre jämför med rikets och jag trodde att min dubbla högskoleutbildning kunde gagna kommmunen och försäkra min tjänst", säger Elena Kurkkio.FOTO: Marie Ridderström

"Gällivare kommuns högskoleutbildningsnivå är betydligt lägre jämför med rikets och jag trodde att min dubbla högskoleutbildning kunde gagna kommmunen och försäkra min tjänst", säger Elena Kurkkio.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-04-06 06:00
Elena Kurkkio arbetade som förste bibliotekarie vid Gällivare bibliotek i över tio år. Hon var en engagerad bibliotekarie som drev biblioteksfrågor, lokalt, regionalt och på riksnivå. Det var hon som var den drivande kraften bakom ombyggnaden av Gällivare bibliotek.
Hon har två akademiska examina inom yrket, en bibliotekarieutbildning från universitetet i Moskva och en magisterexamen från Umeå universitet. Hon har arbetat i yrket i över 20 år och var tidigare kulturchef i Kirovsk.
När biblioteket drabbades av sparkrav blev Elena Kurkkio uppsagd. Hon fick beskedet två dagar innan hon skulle resa till sin fars dödsbädd i Ryssland.
"Uppsagd i panik"
- Fortfarande ryser jag när jag tänker tillbaka på denna process. Min upplevelse var att jag blev uppsagd i panik för att ledningen ville rädda sina egna tjänster. Jag trodde att det skulle finnas ett underlag innan man kom till skott, ett resonemang med personalen och möjligheter att ta fram andra besparingsförslag, men det var bara ett besked, sist in, först ut.
- I personalstyrkan på tolv personer fanns bara fyra utbildade bibliotekarier. Ändå ansåg man antalet bibliotekarier som övertaligt.
Elena Kurkkio anser att det saknas långsiktighet och ryggrad i biblioteksverksamheten.
- Gällivare kommun ligger långt efter biblioteksutvecklingen och är en av få kommuner i Sverige som fortfarande saknar biblioteksplan. I stället för att ha Malmbergets överdimensionerade bibliotek bör man satsa på bemannade mindre bibliotek i gymnasiet och större skolor. På Tallbackaområdet är det hög tid att planera ett bibliotek, där växer ett nytt centrum fram med stort befolkningsunderlag.
- Det framtida biblioteket bör moderniseras med nya medier till utlån, exempelvis dvd-filmer, tv-spel, musik MP3 format för att även nå ungdomarna.
Bokbussen läggs ner?
- Biblioteksverksamheten borde ligga under en kulturnämnd med kulturråd. Nu försvinner biblioteken i barn- utbildning och kulturnämnden. Förvaltningsschefen har aldrig besökt bibliotekspersonalen. Under en tioårsperiod har förvaltningen haft fem chefer.
Hon föreslår att bokbussen ersätts med en minibuss som kan ge flexibel service åt de äldre i hela kommunen.
- Bokbussen är gammal och kan stanna när som helst. Den har tappat sin funktion som ambulerande bibliotek, där folk väljer sin litteratur ur hyllorna. Mest körs bokpaket nu på ett förenklat sätt, det kan bussgods lika gärna göra.
Elena Kurkkio säger att det finns en annan aspekt på hennes uppsägning. I flera år drev hon utvecklingsfrågor inom biblioteksverksamheten, hon ifrågasatte ledarskap och personalpolicy.
- Vad gäller bibliotekens arbetsmiljöfrågor, finns allt dokumenterat via företagshälsovården. Vid en enkät angav drygt 80 procent att det största problemet är brist i ledarskapet.
"Skenerbjudanden"
Omplaceringstjänsterna var sken-erbjudanden enligt henne:
- Jag hade tackat ja till vilket erbjudande som helst, även om jag är kvalificerad till annat jobb. Personalchefen ägde frågan om skolassistenttjänsten och gav ett tydligt nej till mig. Lastbilskortet, som jag skulle få bekosta själv, kunde jag inte ta på grund av diabetes. Det är förbjudet av länsstyrelsen som sätter gränsen vid B-kort, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om