I maj började Åsa Waara på den nytillsatta tjänsten som attraktivitetsutvecklare. Dels kan det innebära att ansvara för estetik och utformning inom området för gata och park samtidigt som det betyder att ta hand om mer tekniska frågor rörande process och underhåll. När hon blev erbjuden jobbet fanns det inga tveksamheter.
– Det lät väldigt spännande, jag kände att det passar mig eftersom jag har erfarenheter av båda delarna, säger hon.
Åsa Waara har en magisterexamen i informatik och systemvetenskap och har arbetat med både kvalitets- och verksamhetsutveckling. Hon har också hunnit med att studera vid konstskolan i Sunderbyn varpå hon bland annat designat egna tavlor och smycken.
– Jag är en kreativ person med många idéer och ett stort konstintresse. Min bakgrund som kvalitetsutvecklare tillsammans med den estetiska sidan hoppas jag kan tillföra något till mitt arbete, säger hon.
Attraktivitetsutvecklaren berättar att det innan sommarledigheten mest handlat om att bli varm i kläderna och att arbetet med Pop up-parken i centrum tagit upp största delen av tiden.
– Tanken var att skapa en mötesplats och ge lite färg åt centrum under byggperioden. Tidigare har det varit en stor, stenbelagd yta som går att göra mer ombonad, säger hon.
Nu börjar arbetet med en tidigare omdiskuterad fråga, nämligen samhällets lekplatser. Åsa Waara berättar att de startat inventeringsarbetet och sammanställningen över vad som behöver göras.
– Det är den fråga vi lägger mest fokus på just nu. Efter sammanställningen vet vi vad som ska utföras och hur vi ska göra det, säger hon.
För upprustning av lekparkerna är drygt en miljon kronor avsatta. Åsa Waara menar att det går att uträtta saker utan allt för stora kostnader och att Pop up-parken är ett sådant exempel.
– Den består delvis av återanvända lådor som både försvaret och kommun har använt tidigare. Det visar att det går att göra något med små medel, säger hon.
Avslutningsvis lyfter Åsa Waara den potential hon ser i kommunen och i den närliggande naturen.
– Gällivare ligger på en fin plats. Vi har Dundret som är otroligt vackert och vi har vatten som rinner genom samhället, det tillsammans med skog och myrmark gör att potentialen är hur stor som helst, säger hon.