Hon blev "Årets eldsjäl"

Maria Landström har utsetts till Årets eldsjäl i Sverige 2013. Hon är polisen som på sin fritid coachar sina medmänniskor till livsstilsförändringar. – Jag är stolt, lycklig och rörd, vilken vitamin- och glädjekick, säger Maria Landström.

Maria Landström har utsetts till Årets eldsjäl i Sverige 2013 av Xtravaganza.

Maria Landström har utsetts till Årets eldsjäl i Sverige 2013 av Xtravaganza.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-12-11 20:11

Maria Landström är en välkänd profil i Gällivare. I snart 30 år har hon arbetat som polis, bekämpat droger och föreläst i skolorna. Hon är narkotikasamordnare vid kriminalunderrättelsetjänsten i Norrbotten och brinner för sitt yrke. Men Maria Landström har flera strängar på sin lyra. Nu har hon utsetts till Årets eldsjäl i Sverige 2013, av Xtravaganza, där hon på sin fritid coachar medmänniskor till livsstilsförändringar.

Priset delades ut i Göteborg och motiveringen lyder: "En person som alltid har en positiv attityd till arbetet som hälsokonsult inom Xtravaganza. Hon är en stor inspiratör som alltid sätter kunden i första rummet. Med en brinnande utstrålning smälter hon snön och annonser är överkurs i den staden."

En egen resa

Bakgrunden till hennes engagemang är en egen "resa" som hon gjorde för några år sedan.

– Jag led av högt blodtryck och medicinerade med fyra blodtrycksmediciner. Jag startade programmet i oktober, i mars året därpå var jag medicinfri, säger hon.

För Maria Landström är människan i fokus.

– Värdegrunden till min omsorg för människors välbefinnande har jag fått med mig från min familj ända från barndomen. Det finns ett jätteintresse för hälsa och livsstil i Gällivare. Som coach kan jag ge nycklar och verktyg, men det är varje individ som gör ett fantastiskt jobb med sig själv. I programmet fokuserar vi på viktnedgång, rörelseglädje och mental träning.

Mental träning

Hon arbetar både på grupp- och individnivå. Det finns deltagare som minskat 50 kilo i vikt.

– Att väga för mycket tär på självförtroendet, det är svårt att hitta kläder, det känns svårt att gå på badstränder. Det är så fantastiskt att se människor återerövra hälsa och självförtroende.

I programmet som pågår minst ett år, äter klienten soppa en period för att sedan gå över till bra husmanskost. Den fysiska träningen ska vara lustfylld och deltagarna lär sig mental träning och avslappning.

– Mental träning är en fantastisk metod för att få in nya vanor. Curt Edlund vid Laponia fysiocenter ger alla deltagare ett årskort på gymmet och gruppen får en introduktion för att känna sig för. En del har aldrig tränat förr, men det tar inte lång tid så är de i gång. Det är underbart att se den här livsgnistan som kommer tillbaka, säger Maria Landström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om